Door op 15 september 2016

Vijf vragen aan… Piet Janmaat

We gaan 24 september Canvassen in Rosmalen. Ik ging voor de rubriek “vijf vragen aan…”  ook naar de andere kant van het kanaal.

Ik stelde vijf vragen aan Piet Janmaat.

DSC_Piet op sint jan

Wanneer werd jij lid van de PvdA en wat heb jij door de jaren voor de PvdA gedaan?
Ik ben begin jaren tachtig lid geworden van de PvdA. Zo’n twintig jaar heb ik verschillende functies vervuld. Van bestuurslid en secretaris in Den Bosch en later voorzitter van PvdA Rosmalen na mijn verhuizing.

Tijdens de herindeling in 1995/1996 heb ik samen met de toenmalige voorzitter Woud de Vogel de samenvoeging van de twee afdelingen begeleid. Binnen de PvdA ging dat soepel, omdat wij meer voor- dan nadelen zagen.

Daarna ben ik diverse jaren actief geweest op provinciaal niveau als afdelingsafgevaardigde en heb ik in verschillende kandidaatstellingscommissies gezeten. Ondanks meerdere malen als opvolger op de kandidatenlijst te hebben gestaan (zowel in Den Bosch als in Rosmalen) heb ik nooit in de raad gezeten.

Ik ben altijd, naast mijn werk, bestuurlijk actief geweest, zoals oprichter van de lokale omroep BLOS, voorzitter wijkraad Molenhoek en bij Tennisvereniging Rosmalen in verschillende functies. Op dit moment zit ik in de adviesraad van Sportalliantie Rosmalen en ben ik secretaris  van De Groene Vesting. Niet direct actief meer voor de PvdA, maar ik denk dat de PvdA baat heeft bij dit soort netwerken (met partijgenoten).

Hoe kijk je nu naar de PvdA, een half jaar voor de Tweede Kamerverkiezingen?

Als de leiding van de PvdA het lef heeft om zich met karakter te profileren als partij die op realistische wijze op wil komen voor de zwakkeren in de samenleving en voor een duurzame economie, dan zal de partij in zetels weer groeien. Een periode in de oppositie lijkt mij beter dan wederom ten koste van veel in een kabinet plaats te nemen.
Je bent momenteel directeur van de Tuinbouwontwikkelingsmaatschappij Brabant  en ook bestuurslid van Stichting de Groene Vesting. Wat zijn je belangrijkste uitdagingen in deze functies?
Als directeur is mijn dagelijkse uitdaging om de glastuinbouw te verduurzamen, zonder de ondernemers kopje onder te laten gaan. Met het grootste project www.nieuwprinsenland.nl, combineren we moderne grote bedrijven, met innovatieve duurzaamheidsoplossingen.

De grootste uitdaging van de Groene Vesting (www.degroenevesting.nl) is het verder uitbouwen van ons burgerinitiatief van vrijwilligers en ondernemers, en tegelijkertijd samen met de overheden de linie van 1629 professioneel ontwikkelen. Dat geeft wel enige spanning, maar wel heel leuk. In 2029 wordt het in ieder geval een prachtig festijn bij de oplevering van dit (wereld?)erfgoed.

Hoe volg jij de lokale politiek en hoe vind je dat onze fractie het doet?
Ik moet eerlijk bekennen dat ik, los van de zaken rond de Linie 1629 en sportbeleid, de lokale politiek minimaal volg. Ik kan dus ook niet zeggen hoe de fractie het doet.
De PvdA zou lokaal wel wat meer stemmen mogen krijgen in Rosmalen. Wat is jouw advies als Rosmalenaar aan de Bossche PvdA. 
Mijn advies is: werk aan (nieuw) goed kader in Rosmalen. En laat je regelmatig zien op de lokale evenementen, bij verenigingen en bijeenkomsten en zoek contact met partijgenoten die daar actief zijn. Met wat landelijke meewind komt het wel weer goed.