Nog 128 dagen

Door Pieter Paul Slikker op 14 november 2017

Bijdrage Pieter Paul Slikker bij de begrotingsbehandeling van 14 november 2017.

Voorzitter,

It’s morning again in de gemeente ‘s-Hertogenbosch. Die sfeer ademt de begroting voor 2018 van het stadsbestuur uit. Financieel is er meer ruimte, de werkloosheid neemt af, en ook er is ruimte voor nieuw beleid. De teneur van de voorgaande sprekers is dan ook vooral ‘een prachtige begroting, we kunnen tevreden zijn’.

Het zal u niet verbazen dat mijn fractie daar een tikkeltje genuanceerder naar kijkt. Ja ook wij vinden dit een prachtige begroting. Dit echter vooral omdat het de laatste begroting van dit stadsbestuur is. Nog maar 128 dagen. We tellen af.

Zien we mooie dingen? Jazeker. Dat het gapende tekort op onderwijshuisvesting gedicht wordt is noodzakelijk en verdient lof. Dat de landelijke middelen voor inwoners in armoede zo zoetjes aan hun weg vinden is goed. Dat we investeren in een krachtige lokale en regionale economie door JADS verder te versterken eveneens – mits het ten goede komt aan de stad als geheel, dus óók aan onze leerlingen op het MBO. Daar zullen wij het College positief-kritisch op volgen.

Maar dat het financieel beter gaat, dat wij vandaag mogen besluiten over een slordige vijf miljoen aan nieuw beleid, dat moeten bovenal onze inwoners voelen. De mensen in de wijken, buurten en dorpen. En dat komt met deze begroting wat mijn fractie betreft echt onvoldoende uit de verf.

We hoorden het vandaag weer. ‘We zijn er trots op dat onze stad als het gaat om de lokale belastingen bij het lijstje steden met de laagste lasten staat.’ Voorzitter, dat is ook prachtig. Maar moeten we niet nét zo hard de ambitie koesteren om op het lijstje wachtlijsten voor woningen, op het lijstje kinderen in armoede, het lijstje steden met jeugdzorg zonder wachtlijsten óók het beste te scoren?

Want we leven in een van de rijkste steden in een van de rijkste landen ter wereld. Toch gebeurt het onder onze ogen dat duizenden woningzoekenden, op zoek naar een betaalbaar huur- of koophuis, in onze stad geen schijn van kans maken.

Notabene op 11-11 vertrouwde een Oeteldonker in hart en nieren me toe dat hij en zijn vrouw in Tilburg naar een woning aan het zoeken zijn. Dames en heren, ik herhaal het nog maar eens, in Tilburg. Dat moeten we toch niet willen. Tergend lange wachtlijsten voor sociale huur, een overspannen particuliere huur- en koopmarkt. Duizenden zijn er de dupe van.

Voorzitter, in 2008, vóór de crisis, had onze stad de ambitie om bijna 1400 woningen te bouwen. Tien jaar later, ná de crisis is die ambitie voor 2018 slechts 850 woningen. Een stad als Zwolle, kleiner in omvang én begroting, realiseert er volgend jaar 1500. Bouwen, bouwen, bouwen; hinderlijke regels om gezinswoningen te splitsen uit de weg ruimen; ruimte boven winkelpanden benutten; meer en sneller grond beschikbaar stellen: het hele arsenaal moet benut. Daar dienen wij dus o.a. met GroenLinks en SP voorstellen voor in en zullen we goede voorstellen van bijvoorbeeld Gewoon Gedreven op steunen. Er moet wat ons betreft nu echt extra inspanning verricht.

Voorzitter,

Datzelfde geldt voor armoede in onze stad. In buurten als de Gestelsbuurt, de Hambaken en de Kruiskamp groeit ongeveer één op de vier kinderen op in een gezin met een laag inkomen. Ja, het is mooi dat de extra rijksmiddelen hun weg vinden naar bijvoorbeeld stichting leergeld, het schoolontbijt en de ambassadeurs meedoen maar onze gemeente heeft nog altijd niet één kindpakket en één loket voor armoede en schulden waar je in één keer geholpen wordt met het ontsluiten van de wir-war aan regelingen. Een loketwaar je niet keer op keer de schaamte voorbij moet. Voorzitter, hier zouden we dan wél weer een voorbeeld aan Tilburg kunnen nemen, want daar lukt dat wel. Ook daarover komen wij samen met GroenLinks en SP dan ook vandaag met eigen voorstellen.

Voorzitter, dat in andere gemeenten er soms ruimte blijkt die hier niet schijnt te zijn zien we ook op de arbeidsmarkt. Volgens de participatiewet mag je 2400 euro per jaar bijverdienen, het ministerie van sociale zaken bevestigt dat er ruimte is voor eigen experimenten van gemeenten, Amsterdam gaat het doen, dus zeggen wij: laten we dat voorbeeld volgen.

Wij stellen samen met Gewoon Gedreven, SP en GroenLinks dan ook voor om ook hier bijverdienen in de bijstand én experimenten met meer of minder begeleiding mogelijk te maken. Ook zou mijn fractie net als Bosch Belang, GroenLinks en SP graag zien dat in navolging van Den Haag en Rotterdam wij een platform oprichten waarbij bedrijfsleven, onderwijs, overheden en maatschappelijke instellingen de krachten en kennis bundelen in de strijd tegen discriminatie op de arbeidsmarkt. Van ouderen, van vrouwen en van nieuwe Bosschenaren. Discriminatie is en blijft een groot probleem, dat mensen kansen ontneemt in het leven. Ook hiertoe dus een voorstel.

Voorzitter,

Ook wil ik hier namens mijn fractie een welgemeend compliment uitdelen aan de fracties van D66 en het CDA. Zij doen vandaag voorstellen die wij graag zien en van harte ondersteunen. Vernieuwende cultuur meer ruimte bieden door uitbreiding van het pop-up fonds, muziekeducatie aan jong en oud meer ruimte bieden door het voorstel van de muziekschool 3.0 budget toe te kennen, het is een goede stap in de herwaardering van de culturele sector in onze stad. Hoognodig, want na het succes van het Boschjaar zien we de erfenis van de beroemdste Bosschenaar als we niet uitkijken een stille dood sterven. Ook maken we ons grote zorgen over de omvang de bezuiniging waar Bieb, Muzerije en Babel mee geconfronteerd worden. Ja, door samenwerking en fusie kunnen de kosten omlaag. Bezuinigen moet en kan maar om tot een nieuw en innovatief aanbod te komen moet wel de bezuiniging die was voorzien door huisvesting in één pand wat ons, SP en de Bossche Groenen betreft van tafel, de inhoud moet conform de wens van deze raad leidend zijn.

Voorzitter,

Tot slot de zorg in onze stad. De veranderingen de afgelopen jaren zijn groot en gaan snel. Zorginstellingen bouwen in rap tempo bedden af en de druk op de jeugdzorg, de geestelijke gezondheidszorg, beschermd en begeleid wonen nemen toe.

Ook hier zijn er wachtlijsten. Ook hier slapen er mensen op bankjes in het park en is er een toename van verwarde mensen op straat die hulp nodig hebben en die helaas ook overlast veroorzaken. Het is goed dat waar de nood aan de man is we extra geld uittrekken voor specialistische zorg, maar de verschuiving naar eerder ingrijpen, betere waakvlamzorg, naar voorkomen in plaats van genezen waar mogelijk vraagt om degelijke opbouw van voorzieningen in de wijken.

Dat initiatieven als het Pastoraal Uitzendbureau en Spoor073 minder daklozen en verslaafden kunnen opvangen dan ze zouden willen is wat ons betreft dan ook schrijnend. Voor de doelgroep én voor de stad. Dat Humanitas wachtlijsten heeft voor programma’s als Wel Thuis, Jeugdsupport en de Begeleide Omgangsrregeling Gescheide ouders is dat wat ons betreft eveneens. Ook daar zien wij graag reparatie en dienen wij met GroenLinks, SP en de Bossche Groenen voorstellen in.

Voorzitter,

Deze begroting heeft wat ons betreft kortom méér peper nodig. De peper waar onze inwoners om vragen. Meer betaalbare woningen, meer steun aan arme inwoners, meer ruimte voor vernieuwende cultuur, betere zorg in onze wijken. Dat is wat er nodig is én waar wij vandaag de houding van het College over afwachten. Hopelijk kunnen we vandaag een aantal stappen in de goede richting zetten. Wij zien dus uit naar uw positieve reactie en zo niet: nog 128 dagen. We kunnen niet wachten.

Dank u wel,

 

 

Pieter Paul Slikker

Pieter Paul Slikker

Pieter Paul Slikker (‘s-Hertogenbosch, 1980) was in de periode 2014 -2022 raadslid en fractievoorzitter voor de PvdA-Den Bosch. Sinds mei 2022 is hij aan de slag als wethouder wonen, zorg en bestuurlijke vernieuwing. Zijn missie in de Bossche politiek is het terugdringen van de groeiende ongelijkheid: ‘Den Bosch is een prachtige stad, we vieren hier

Meer over Pieter Paul Slikker

Waar ben je naar op zoek?