Bijdrage PvdA over begroting 2014
We hebben de afgelopen weken de begroting 2014 besproken in de diverse commissies. Daarbij heeft mijn fractie aangegeven tevreden te zijn over de creatieve manier waarop belangrijke zaken mogelijk worden gemaakt. De voeding voor het structuurfonds is gerealiseerd, zodat vele projecten tot stand kunnen komen. Er is zelfs ruimte voor het instellen van het economisch investeringsfonds . De PvdA hoopt dat het mogelijk blijkt dit fonds te realiseren en dat het bijdraagt aan de ontwikkeling van een positieve economische situatie in de regio, die voldoende banen biedt aan iedereen. Helaas is dat op dit moment nog niet het geval. Zelfs het vinden van stageplaatsen en leerwerkbanen is een onmogelijke zaak aan het worden. De PvdA dient samen met Groen links een motie in, die door de heer Ufuk Kaya al is toegelicht. Erg blij is de PvdA met het in stand houden van de middelen voor de aandachtswijken in onze gemeente. Wij vragen het college de jaren tot 2017 te besteden met het verankeren van deze activiteiten voor de jaren daarna in wijken waarin dat nodig is.
Bij de algemene beschouwingen bij de voorjaarsnota heb ik de wens uitgesproken dat het college toekomstgericht zou begroten. De PvdA vindt dat een nieuw college een gezonde financiële situatie moet aantreffen. Uit de voorliggende begroting blijkt dat met name voor 2016 nog een grote opgave ligt om de begroting sluitend te krijgen. Door uitstel van de verkiezingen krijgen we echter de kans dit volgend jaar alsnog te proberen. Wij zien het als een taak van het bestuur in elke regeerperiode om vooruit te kijken en het voelt niet goed als ik dan naar het jaar 2016 kijkt. Niet prettig is het dat over de omvang van de bijdragen van de rijksoverheid de komende jaren nog veel onzeker is. De PvdA is dan in elk geval blij dat er 2.4 miljoen euro is gereserveerd voor de gevolgen van rijksbezuinigingen in het sociale domein. Dit geeft mogelijk iets meer armslag bij het overnemen van rijkstaken, die gepaard gaan met een bezuinigingsdoelstelling. Al deze zaken zijn mogelijk omdat de raad in 2011 een groot bezuinigingstraject heeft ingezet. Daarvan plukken we nog steeds de vruchten. We hebben hierdoor de gelegenheid om te investeren in de samenleving en in randvoorwaarden voor een betere economische situatie in onze regio.
Uit de recent toegezonden Marap blijkt dat de afvalstoffenheffing volgend jaar naar beneden kan, een feit waarin in de voorliggende begroting nog geen rekening kon worden gehouden. Een mooie meevaller voor alle inwoners van Den Bosch, die te danken is aan het constant werken aan verbeteringen door de afvalstoffendienst.
Ook vindt de PvdA het goed om te zien dat het college er in is geslaagd door verruiming van de regelgeving meer mensen te laten profiteren van sociale activering en dat zoals eerder toegezegd ook meer middelen hiervoor in de begroting zijn opgenomen. Wij denken dat het gaan werken met wijkzorgteams over de hele gemeente heen, een prachtige manier kan zijn om problemen rond zorg, armoed, eenzaaamheid en inactiviteit tijdig op te sporen en juichen deze werkwijze dan ook toe.
De kracht van de stad stimuleren en er gebruik van maken is een belangrijk uitgangspunt voor de hele gemeenteraad. De PvdA denkt dat als je mensen werkelijk wil belasten met taken, zoals het beheer van delen van de openbare ruimte, dat daarbij ook zeggenschap hoort. Daarom dienen we samen met andere partijen de motie Zeggenschap Openbaar groen in, waarmee we het college verzoeken:
– In de eerste helft van 2014 een pilot te starten en af te ronden waarin bewoners niet alleen het beheer maar ook de zeggenschap krijgen over het openbaar groen inde omgeving
– De resultaten hiervan terug te koppelen aan de gemeenteraad.
Minder gelukkig is de PvdA met de manier waarop het flankerend beleid voor JB500 wordt ingezet. De PvdA is het eens met toekomstgericht investeren, maar dan wel met een duidelijke meerwaarde voor ogen. Indertijd was de PvdA vóór de investering van 8 miljoen in het project JB 500als structuurversterkend project en ook voor het ophogen van het bedrag voor citymarketing om Den Bosch goed op de kaart te zetten. Nu blijkt echter dat weer zo’n 3.5 miljoen nodig is om de aandacht van de wereld te trekken voor Den Bosch. Mijn fractie betwijfelt of deze investering werkelijk nog bijdraagt aan het vergroten van het succes en nog meer structuurversterking van Den Bosch. Daarom dienen we samen met vele andere partijen een amendement in waarin het college wordt verzocht aparte raadsvoorstellen in te dienen, zodat de raad per onderdeel kan besluiten of ze het besteden van de middelen noodzakelijk vindt. D66 zal dit amendement nader toelichten.
Helemaal niet gelukkig is de PvdA met de gemakkelijke manier waarop een van de sterkste verenigingen van onze gemeente wordt gesubsidiëerd om een extra feest te organiseren. Hoeveel waardering de PvdA ook heeft voor de Oeteldonkse club, de PvdA vindt het in deze tijd niet nodig om een dergelijk spektakel vanuit de gemeentebegroting met een dergelijk grote bijdrage mogelijk te maken. En als het college toch een grappig voorstel wil doen, dan had 11.111 euro ook volstaan. De PvdA geeft haar steun aan het amendement dat wordt ingediend door GroenLinks, D66 en SP.
Het geld dat beschikbaar komt door eventuele besparingen op JB500 en de Oeteldonkse club wil de PvdA graag als beginkapitaal gaan inzetten voor het nog op te zetten energiebesparingsfonds met prioriteit voor te zwaar belaste inwoners van onze stad. GroenLinks heeft een motie over dit onderwerp reeds toegelicht.
PvdA dient met de coalitiepartijen een amendement en motie in over het centrumplan Rosmalen. Deze worden toegelicht door de heer van Son van Rosmalens Belang. Het is belangrijk dat de kom van Rosmalen wordt aangepakt. De raad hoort hierover echter eerst een uitspraak te doen, alvorens het plan in het investeringsplan komt.
Daarnaast dient de PvdA nog enkele andere moties mede in, die door de betreffende partijen worden toegelicht. Ik noem de motie voortzetten kunstgrasbeleid, waarbij het belangrijk vinden dat de mogelijkheden worden nagegaan om daarbij samen te werken met de regiogemeenten, de motie over het armoedebeleid als aanvulling op de moties die al in de vorige raadsvergadering zijn vastgesteld en de motie over de regeling voor chronisch zieken en gehandicapten.
We zijn nieuwsgierig naar de toelichting op enkele andere moties en de reactie van het college daarop, zoals die van de Bossche Groenen en de SP over de evaluatie van het Jeroen Bosch Art Center.
Hermie van Ommeren, fractievoorzitter