Door Lisette van der Swaluw op 23 september 2015

Bosschenaren en vluchtelingen: hoe komen we samen verder?

Wat kunnen Bossche burgers, vrijwilligers, professionals en andere betrokkenen doen om de asielzoekers die straks in onze stad worden opgevangen, te ondersteunen en verder te helpen? En wat kunnen AZC-bewoners op hun beurt betekenen voor de Bossche samenleving? Deze en andere vragen staan centraal tijdens het maandelijkse #BIEBdebat op vrijdag 25 september van 16.30 tot 17.30 uur in de Stadsbibliotheek aan de Hinthamerstraat 72.

Den Bosch heeft een langdurige traditie in de opvang van vluchtelingen. Begin jaren negentig kregen ruim 300 inwoners van het voormalige Joegoslavië onderdak in wat toen nog de Koning Willem I Kazerne in Den Bosch heette (nu het Koning Willem I College). Ook werden jarenlang vluchtelingen in en rond een voormalig klooster aan de Graafsebaan in Rosmalen opgevangen. Deze maand opent in het Autotron in Rosmalen een tijdelijke noodopvang voor vluchtelingen. En op een nog nader te bepalen locatie in Den Bosch komt in de loop van volgende jaar een asielzoekerscentrum voor maximaal 800 vluchtelingen voor een periode van 10 tot 15 jaar.

Hoe kunnen we ervoor zorgen dat de vluchtelingen die in onze stad worden gehuisvest goede ondersteuning en opvang krijgen? Welke lessen kunnen we leren uit de ervaringen in het verleden? Hoe kijken vluchtelingen daar zelf op terug? Hierover gaan (voormalig) vluchtelingen, vrijwilligers, professionals in gesprek op vrijdag 25 september in de Stadsbibliotheek aan de Hinthamerstraat in Den Bosch.

Onder de gasten: Nafisa Nur Osman, Hans van Veen (Oud-voorzitter Vluchtelingenwerk), Geertruida Hettema (docent Internationale Schakelklas) Will Hoeben (van de Winkel die Werkt), Wieke Wijnen (Zorgzaam Ondernemen) Gerben Welling (vanuit PvdA Eindhoven) en onze eigen Pieter Paul Slikker. Ook wethouder Eric Logister schuift aan. En…. er komen bijna dagelijks nieuwe namen bij van mensen die iets willen zeggen en van mensen die iets willen doen. Belangstellenden zijn van harte welkom en krijgen de gelegenheid mee te praten.

Inloop vanaf 16.00 uur.

Gespreksleider: Lisette van der Swaluw (fractievoorzitter PvdA Den Bosch)

Alweer ons 34e #BIEBdebat!

 

 

Lisette van der Swaluw

Lisette van der Swaluw

Lisette was raadslid en fractievoorzitter. In november 2017 verliet ze de gemeenteraad.

Meer over Lisette van der Swaluw