Door Lisette van der Swaluw op 14 juli 2017

Constructief oppositie voeren: nooit op de man maar altijd op de bal

De laatste raadsvergadering is achter de rug. Het zomerreces is begonnen. Vanmorgen stond in de krant nog een stukje over de woonboten aan de Ertveldplas. Ondanks de prachtige ambities die dit college keer op keer uitspreekt om wonen op het water mogelijk te maken, komt daar bitter weinig van terecht. Zelfs nu legalisatie van de woonboten op de Ertveldplas mogelijk is, zegt dit college bij monde van D66- wethouder Eric Logister: nee. Dezelfde wethouder weigerde ook maar iets van excuses te maken voor het feit dat hij op de kortst mogelijke termijn (28 dagen) 60 kwetsbare Bosschenaren op straat heeft gezet. De Bosschenaren woonden antikraak in de Zuiderschans. Juridisch overigens juist wat de wethouder deed, maar totaal verwerpelijk. De lokale overheid heeft een zorgtaak richting inwoners. En deze mensen wonen niet uit luxe antikraak, maar omdat er een schrijnend tekort is aan goedkope huurwoningen. Zij moesten hun huis uit omdat het college internationale studenten wil huisvesten in het voormalige zorgcentrum. ‘Onwenselijk dat die studenten geen onderdak hebben’, aldus het college. Tsja. Het college wisselt met het grootste gemak de ene groep woningzoekenden tegen de andere groep  uit. Zonder de kern van het probleem – voldoende goedkope huurwoningen – afdoende aan te pakken. Dat is door de Bossche PvdA luid en duidelijk aan de kaak gesteld.

De fractie heeft het afgelopen politieke jaar stevig ingezet op onze drie belangrijkste waarden: solidariteit, bestaanszekerheid en vooruitgang. En met opvallend veel succes. We hebben diverse belangrijke punten binnen kunnen halen. Zo gaat het college aan de slag met een giftvrije voet voor mensen in de bijstand bijvoorbeeld. Zodat zij niet meer elk verjaardagscadeautje op hoeven te geven als inkomsten. Er wordt meer energie gestoken in het aan de slag helpen van 50-plussers in de bijstand. Er komen meer sociale huurwoningen in Nuland en Vinkel. En er komen fatsoenlijke voorzieningen bij het zwemwater van de Zuiderplas en de Groote Wielenplas.

Het is maar een greep uit wat de Bossche PvdA heeft bereikt het afgelopen jaar.  En wij blijven ons met veel passie en energie inzetten om onze ambities waar te maken. Dat doen we door constructief oppositie te voeren. Nooit op de man maar altijd op de bal. Ook tijdens het reces houden we onze ogen en oren open voor wat zich afspeelt in onze gemeente. Zijn er zaken waarvan u vindt dat ze de aandacht verdienen? Bel of mail ons gerust. Want De PvdA dat zijn wij samen. Een mooie zomer gewenst!

Lisette van der Swaluw, l.vanderswaluw@s-hertogenbosch.nl, 06-10106781

 

 

 

 

Lisette van der Swaluw

Lisette van der Swaluw

Lisette was raadslid en fractievoorzitter. In november 2017 verliet ze de gemeenteraad.

Meer over Lisette van der Swaluw