Door Nanne Scholtens op 17 september 2016

En dan weet ik wie ik kies

Volgend jaar verkiezingen. En wie of wat moet je nu gaan stemmen? Natuurlijk, als je op deze pagina een stukje schrijft is de kans erg groot dat het de PvdA zal worden. Maar toch… Als ik er over nadenk komt er een beeld in mijn hoofd van een tekstballon waarin staat ‘Ik weet nog niet wie ik kies, Hans, Joop of Dries’. Maar dat is wel heel erg vorige eeuw denk ik nu. Het is zo veranderd de laatste jaren. De liberalen zijn niet meer liberaal, de socialisten zonder veren, en de confessionelen zijn niet meer christelijk.

Nee, het ziet er tegenwoordig heel anders uit. Gelukkig wel, je hebt wat te kiezen zou je denken. Maar niets is minder waar. Bij de laatste verkiezingen kwamen er twee partijen boven drijven, want de kiezers die geen VVD in de regering wilden stemden PvdA en de kiezers die geen PvdA wilden laten regeren kozen de VVD. En het resultaat was een kabinet dat bijna niemand wilde.

Het begon natuurlijk wel zeer veelbelovend, met de inkomens-afhankelijke zorgpremie. Dat zou een nivellering van formaat zijn. Het is alleen zo jammer dat binnen een maand na de formatie juist dat prachtige resultaat verdween. Dat het kabinet niet echt populair is bij de kiezer begint nu ook in Den Haag door te dringen. Rutte zegt nu sorry, en Samson zingt een liedje dat het allemaal de schuld van Diederik is.

Nou ‘dieder ik, of dieder jij?’ vraag ik me dan af. Of anders gezegd, ‘koop er een brood voor’.

Misschien moet de politiek en vooral de PvdA zichzelf eens serieus gaan nemen. Geen lijsttrekker-strijd maar gewoon een goed plan ontwikkelen om de parlementaire democratie te vernieuwen. Dat de kiezer inderdaad meer invloed krijgt op het te voeren beleid. Dat de kroon- of kreunjuwelen van D66 na 50 jaar in andere handen komen. Dat de PvdA laat zien dat zij wel kan vernieuwen. Een goede aanzet zou zijn om de jongerenafdeling van de PvdA al te hernoemen in iets minder oubolligs dan ‘jonge socialisten’. En laat Diederik dan maar op campagne gaan om het gevoerde beleid uit te leggen. Dan kan hij best. En dan weet ik wie ik kies.

kiesjoop

kok en den uylwouterbosPoster Cohen+Barth.indd

samson

Nanne Scholtens

Nanne Scholtens

Nanne was van 23 november 2016 t/m 29 juni 2018 secretaris.

Meer over Nanne Scholtens