Door Reinoud van Uffelen op 6 november 2016

Froukje Nieuwenhuis-de Jong overleden

Vorige week is Froukje Nieuwenhuis-de Jong overleden.

Op 1 mei bezoeken wij altijd onze leden van 65+ en zowel in 2015 als in 2016 mocht ik Froukje een bezoek brengen.

In 2015 arriveerde ik laat in de middag met mijn rode roos op de Vergiliuslaan. Ik belde aan en Froukje ontgrendelde de buitendeur. Ze bleek 11-hoog te wonen en eenmaal boven stond ook de deur van haar flat al open en verwelkomde ze me met de tekst “Zo ben je daar eindelijk”. Er kwam immers ieder jaar iemand langs op 1 mei en Froukje zat echt op het bezoek te wachten.

Ze vertelde me dat ze geboren was in het hoge noorden van ons land, samen met haar man Piet had ze lang in Epe gewoond en daar was ze ook actief geweest voor de Partij van de Arbeid.

Na hun pensionering verhuisden Froukje en haar man naar ‘s-Hertogenbosch om dichter bij hun drie dochters te wonen. Piet overleed in 2007.

Dit jaar besloot ik in de ochtend te komen en ik belde een dag van te voren om mijn bezoek aan te kondigen.  Toen ik op de 11e etage aankwam waren ook haar dochter Pyts en schoonzoon Piet aanwezig. Er was koffie en aardbeientaart, want Froukje wilde natuurlijk wel iets “roods” eten.

De aardbeidentaart staat niet op de foto, maar dat we met een loyaal PvdA-lid te maken hebben, is op de foto maar al te goed te zien. Froukje draagt een rode trui en zit in een rode stoel. Op de achtergrond staat de rode roos die dochter Pyts in een vaas heeft gezet en in haar hand het PvdA-magazine “Rood”.

Het blad “Rood” las ze altijd met veel plezier en ook het “Brabants Dagblad” had haar belangstelling, zodat ze een beetje op de hoogte bleef van de lokale politiek.

Froukje werd in 1948 lid, dus amper twee jaar na de oprichting van de partij. Het waren roerige en turbulente jaren en ze bleef de partij trouw in voor- en tegenspoed.

Froukje is 94 jaar geworden.

img_3005

Reinoud van Uffelen

Reinoud van Uffelen

Van 28 januari 2015 t/m 29 juni 2018 afdelingsvoorzitter. Meer info vindt u op Linkedin Zijn blogs kunt u lezen op www.reinoudvanuffelen.nl

Meer over Reinoud van Uffelen