Door Lisette van der Swaluw op 8 maart 2017

Nicole de Koning WAUW-vrouw 2017

Onder meer omdat zij zich jarenlang heeft ingezet voor o.a. jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt, is Nicole de Koning uitgeroepen tot WAUW-vrouw van 2017. Zij kreeg de bijbehorende versierselen uitgereikt door de WAUW-vrouw van 2016, Inke Katoen. Dat gebeurde op Internationale Vrouwendag tijdens een feestelijke bijeenkomst in restaurant ff Swanjéé.

Nicole de Koning dreef lange tijd eetcafé Het Warm Onthaal aan de Sint Jacobstraat. In dit sociaal restaurant kregen onder anderen ex-gedetineerden, psychiatrisch patiënten en ex-verslaafden de kans om arbeidsritme op te doen en terug te keren in het arbeidsproces.

Met veel compassie, professie en geduld slaagde Nicole de Koning erin diverse van haar medewerkers terug te leiden naar de reguliere arbeidsmarkt. Eerder zette zij zich onder meer via een supermarkt en een kringloopwinkel in voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Onder anderen Jetty Eugster (burgemeester van Reusel-De Mierden) en Joke van der Beek (oud-wethouder en voormalig burgemeester van Den Bosch) gingen Nicole de Koning voor. Zij werden in 2010 en 2011 tijdens de 8 maart viering uitgeroepen tot WAUW-vrouw. In 2016 viel de eer te beurt aan Inke Katoen, in 2015 aan LGBT-activiste Ramona Pikeur.

De PvdA vindt het belangrijk om aandacht te blijven besteden aan internationale vrouwendag. Er is heel veel verbeterd als het gaat om de gelijke rechten van man en vrouw. Maar nog steeds zijn er misstanden. Zo krijgen vrouwen anno 2017 nog altijd 20 procent minder salaris voor hetzelfde werk als een man.

Nicole de Koning op 8 maart 2016, foto: Ben Nienhuis

Lisette van der Swaluw

Lisette van der Swaluw

Lisette was raadslid en fractievoorzitter. In november 2017 verliet ze de gemeenteraad.

Meer over Lisette van der Swaluw