Besturen Politieke partijen in gesprek met Jack Mikkers

2 februari 2018

Op woensdag 31 januari zijn Reinoud en ik, namens het bestuur PvdA Den Bosch, naar een bijeenkomst met burgemeester Mikkers geweest.

Alle voorzitters van de politieke partijen in Den Bosch waren uitgenodigd om samen te sparren over integriteit en ondermijning, en de rol van besturen en de burgemeester daarin.
Na een voorstelrondje wilde de burgemeester graag weten wat binnen de verschillende partijen de procedures voor kandidaatstelling waren. Er waren wat verschillen tussen
de partijen, bijvoorbeeld wel of geen VOG vragen van kandidaten. Iedereen screende kandidaten tijdens gesprekken waar minstens 1 bestuurslid bij aanwezig was.
Bij 50+ is er de regel dat je pas op de kandidatenlijst mag als je 1 jaar lid bent van de partij, om ‘gelukszoekers’ te mijden.

Ook vroeg de burgemeester wat de besturen van hem verwachten in het geval hij geconfronteerd zou worden met twijfelachtige kwesties waarbij wethouders/raadsleden zijn betrokken.
Alle partijen waren het erover eens dat eerst de persoon in kwestie aangesproken moet worden door de burgemeester. Daarna licht de burgemeester de besturen in.
Andersom zullen de besturen de burgemeester inlichten indien er kwalijke zaken aan het licht komen, of als iemand bedreigd wordt.

Het was een fijne, open vergadering. Aanwezige besturen vonden het idee van de burgemeester om regelmatig in deze samenstelling samen te komen om zaken te bespreken prima.

Er zullen geen politiek-inhoudelijke zaken aan de orde komen. Het onderwerp van de volgende vergadering, ergens voor de zomer, zal gaan over openbaarheid van financiën.

D66 heeft bijvoorbeeld in 2013 al een convenant voorgesteld, waarin afgesproken wordt om donaties groter dan 500 euro te publiceren op de website van de partij.

De burgemeester hecht eraan dat de inwoners van de stad vertrouwen in de lokale politiek houden. Daarbij is open communicatie tussen burgemeester en besturen van politieke
partijen heel belangrijk.

Om ook het contact tussen besturen onderling makkelijker te maken, had de griffie een handige A4 met pasfoto’s gemaakt. Ook heeft men de mailadressen van aanwezigen naar iedereen gestuurd.

Een goede bijeenkomst.