Door op 15 oktober 2015

Prijsvraag

 

 

 

 

 

 

Op dinsdag 13 oktober 2015 namen we afscheid van Jeroen Weyers als gemeenteraadslid. Op dezelfde avond verwelkomden we Pieter Paul Slikker als gemeenteraadslid en Gert-Jan van Rooij-van der Sijde als commissielid niet raadslid. Gert-Jan neemt plaats in de Commissie ROB.

Voor Jeroen, Pieter Paul en Gert-Jan was er uiteraard een rode roos, maar was er ook een boek.

Dan nu de prijsvraag:

Wie kreeg welk boek en waarom? Onder de inzenders verloot ik een boek.

Reacties naar [email protected]

Over de uitslag kan niet gecorrespondeerd worden.

 

sociaal_dhz

Een pleidooi voor meer ruimte voor initiatieven van burgers over een eigen aanpak van problemen, zowel persoonlijk als in hun woonomgeving. In de praktijk blijkt dat regelgeving van de overheid een praktische en soms goedkopere oplossing in de weg staat, wat schrijnende voorbeelden oplevert. Toen het boek bijna klaar was, werd Pieter Hilhorst, één van de auteurs, opvolger van de Amsterdamse wethouder Asscher. Het boek veranderde daardoor van betekenis. Daarom is het tweede deel toegevoegd waarin Hilhorst wordt ondervraagd door mede-auteur Jos van der Lans. Daaruit komen zeven motto’s voort: meer wisselwerking tussen overheid en burger; de overheid moet zich niet terugtrekken uit het oogpunt van bezuiniging (‘schraapzucht’), maar om burgers meer zeggenschap te geven. De overheid blijft belangrijk, want ‘doe-het-zelven’ is geen alternatief voor de verzorgingsstaat. Een inspirerend boek voor zowel ‘doeners’ als bestuurders.

de-speld-reisgids-binnenhof-boek-cover-9789492037152

Persiflage op een reisgids en vooral op de Haagse politiek rond het Binnenhof, gemaakt door het satirische tijdschrift De Speld. De indeling is zoals we in veel reisgidsen zien: eerste kennismaking (met voorbereiding, geschiedenis), van buurt tot buurt (politieke en ambtelijke wijk) en praktisch (taal, eten en drinken, accommodatie). Uitermate hilarisch, soms wat maf of melig, maar zeer humoristisch en effectieve relativering van de Haagse politiek. Liefst langzaam lezen. Voor een politiek geïnteresseerd en geschoold publiek beslist een aanrader. Goede prijs-kwaliteitverhouding, goed leesbaar, talrijke kaartjes, zwart-witfoto’s e.d.

haagseinvloeden

Op wie moet je letten om Den Haag te begrijpen? Met die vraag in het achterhoofd loopt Tom-Jan Meeus de gangen van de macht af. Hij onderzoekt hoe het werkelijk toegaat binnen de PVV en de AIVD. Hij vertelt welke verborgen spindoctor het nieuws stuurt, welke lobbyist iedereen in zijn zak steekt, wie de machtigste ambtenaar is, wie in stilte de agenda voor de komende kabinetsperiode heeft ontwikkeld. Hij laat zien dat de democratie te koop staat en waarom politiek steeds meer trekken van reclame vertoont. Haagse invloeden schetst the story behind the story: de binnenwereld van de politiek; de politiek die zelden in beeld komt.

‘De stukken van Tom-Jan Meeus zijn verschrikkelijk goed.’ Joris Luyendijk

‘Hij heeft een virtuoze, geestige stijl. Je zou het zelf zo willen kunnen.’
John Jansen van Galen
‘Zijn zaterdagse rubriek “Haagse invloeden” is uitgegroeid tot een genre op zich.’ Juryrapport Anne Vondelingprijs

Reactie van Lisette van der Swaluw,  per mail, vrijdag 16 oktober

Sociaal doe-het-zelven lijkt me een prachtige bron van inspiratie voor iemand die start in de politek en dan ook nog in ROB waar veel zaken m.b.t. de openbare ruimte voorbij komen en waar best nog wat te doe-hetzelven valt. Gert-Jan dus. Voor Jeroen lijkt me een nadere kennismaking met het Binnenhof relevant. Zijn politieke carriere stopt mogelijk niet met zijn vertrek uit de Bossche gemeenteraad. Hij is niet voor niets bezig met de Den Uyl leergang (of misschien al klaar?)

En ten slotte Pieter Paul: interessant vanuit zijn rol en vakgebied om meer te weten over de politiek achter de politiek en de marketinginstrumenten die worden ingezet in de politiek. Ook nog een virtuoze stijl. Past wel. (lijkt me trouwens een erg interessante uitgave. Schaf ik ook aan. Tenzij… )

Waar ben je naar op zoek?