PvdA Den Bosch en duurzaamheid 30 jaar na Brundtland

18 februari 2018

Het milieu kan dit niet aan’, dat was de eerste noodkreet in de jaren 70 na de periode van wederopbouw en intensieve industrialisatie.  Steeds meer mensen werden zich bewust van de prijs die we gingen betalen voor onze welvaart. Milieuverontreiniging, zure regen, een gat in de ozonlaag en uitputting van grond in de derde wereld landen ten behoeve van ons voedsel. Dat waren de eerste alarmsignalen.

Wat was ik blij toen in 1987 de VN commissie kwam met het Brundtland-rapport. “Duurzame ontwikkeling voorziet in de behoeften van de huidige generatie en gaat niet ten koste van de behoeften van toekomstige generaties’. De wereld werd wakker geschud en de PvdA-afdeling waar ik toen lid van was zag in het rapport  heel concreet aanknopingspunten in de directe leefomgeving . We zaten namelijk knel tussen twee rivieren, de Maas en de Waal, die regelmatig een bedreiging vormden vanwege toenemende perioden van té hoog water en ongebreidelde zandwinning. Bovendien hadden we te kampen met mestoverschotten (jaja..uit Brabant) die illegaal gedumpt werden in onze sloten. Grote bedrijven met intensieve veehouderij vestigden zich daar. En dat in een van oorsprong arm en kwetsbaar gebied waar mensen niet veel kansen hadden gehad voor scholing. Het inzicht kwam dat de Ecologische Duurzaamheid niet los te koppelen is van een Duurzame economie en Sociale Duurzaamheid. Als je het Brundtland rapport  goed leest, is dat de impliciete boodschap. Voor mij is dat ook de reden om juist vanuit de PvdA te willen werken aan duurzaamheid. Milieu, Mens/ Maatschappij en Economie, deze drie factoren moeten gezamenlijk aangepakt worden.

30 jaar na Brundtland is er stand van zaken opgemaakt omtrent duurzaamheid in Nederland. Het rapport : www.duizendduurzamedaden.nl , duurzaamheid in vogelvlucht.  De conclusie: de uitdagingen zijn niet kleiner geworden, de mogelijkheden wel veel groter. Wat betreft Milieu is het nog slecht gesteld met waterkwaliteit, energieverbruik, biologische landbouw, hernieuwbare energie, mobiliteit en luchtkwaliteit. Wat betreft Mens en Maatschappij zijn er nog problemen: overgewicht, gevoel van onveiligheid, sociale onzekerheid, weinig betrokkenheid bij het bestuur. Wat betreft Economie is de tweedeling punt van zorg en de (jeugd)werkloosheid. De noodzakelijke ombuiging naar een circulaire economie zal met zorg moeten worden ingezet.

Voorlopig ben ik blij met de duurzaamheidspagina van het verkiezingsprogramma van de PvdA den Bosch. Ben ik blij met de ijsvogel die ik laatst bij de Bruistensingel zag en de eekhoorn die elke ochtend even door mijn tuin loopt. Vooral ben ik blij met de vele duurzame initiatieven in de stad, de vele burgers die actief zijn om groen en tuinen in de stad te verzorgen, zoals bijvoorbeeld bij de Graafse Akker (www.transfarmers.nl) en de bouwers die gezamenlijk woonprojecten opzetten waar mens, milieu en circulaire economie duurzaam hun plek vinden (www.BWWB.nu) . Het waterschap, waar o.a. Rob Bots en Lambert Verheijen goed werk doen door samen met natuur- en milieuorganisaties de kwaliteit van water, natuur en landschap te verbeteren. Maar toch. ‘Wij zijn de eerste generatie die iets merkt van klimaatverandering en de laatste die er iets aan kan doen’ aldus Barack Obama.  Alle hens aan dek dus! Voor de gemeente, die overigens bijna European Green Capital 2017 en 2018 werd,  en de woningbouwcorporaties en voor ons allemaal ligt er een enorme taak om verduurzaming vorm te geven, in eigen leefstijl en in politieke keuzes. Die keuze zal voor ons als PvdA  altijd zijn dat we de solidaire samenleving voor ogen houden. Nooit de prijs van de milieubeschermende maatregelen leggen bij de mensen met de kleine portemonnee. De vervuiler betaalt. Van degene die geen geld heeft om wat pindakaas op het brood van de kinderen te smeren mogen wij niet verwachten of eisen dat hij/zij zonnepanelen aanschaft of biologische groenten koopt.

Waar ben je naar op zoek?