PvdA ’s-Hertogenbosch viert Internationale Vrouwendag onder het motto ‘Haak in!’ Over emancipatie, solidariteit en keuzevrijheid.

Door Jolanda van Gool op 3 maart 2018

8 maart as. viert PvdA ’s-Hertogenbosch Internationale Vrouwendag van 14.00 tot 17.00u Bij Katrien onder het motto ‘Haak in!’, over emancipatie, solidariteit en keuzevrijheid. Kom kennismaken met verschillende Bossche groepen en organisaties die zich hiervoor inzetten. Gespreksleider Huub van den Mackelenberg interviewt een panel van vrouwen en mannen die voor een beroep gekozen hebben waarbij zij de uitzondering als vrouw of man zijn. Atelier Bij Katrien haakt letterlijk in met een ‘Warme deken’ van verzamelde lapjes die wordt uitgereikt door kandidaat raadslid van de PvdA Jolanda van Gool aan een organisatie die vrouwen helpt hun keuzevrijheid te vergroten.

Emancipatie 2018 betekent in onze maatschappij dat de kansen en mogelijkheden voor vrouwen én mannen gelijk en eindeloos zijn. Voor een deel is dit bereikt, mede dank zij de Rooie Vrouwen die destijds op de barricade stonden. Maar er is nog volop “werk aan de winkel” en daar wordt dagelijks hard aan gewerkt. Zonder solidariteit geen emancipatie en solidariteit stimuleer je door keuzes van anderen te respecteren. We leggen de nadruk op wat er al bereikt is en gaan in gesprek met mensen voor wie het normaal is dat ze “eigen keuzes”  hebben gemaakt.

In de zorg, de kinderopvang ed. werken nog altijd voornamelijk vrouwen en in technische beroepen, op de vrachtwagen en in de bouw voornamelijk mannen. In het kader van gelijke kansen brengen we zowel vrouwen als  mannen bijeen die voor een beroep gekozen hebben waarbij zij de uitzondering als vrouw of man zijn. Wat heeft hen tot hun keuze gebracht? Wisten ze altijd al wat ze wilden worden? Wie of wat waren obstakels in hun ontwikkeling? Door wie of wat zijn zij gesteund en geholpen in hun beroepskeuze? Hoe is het in praktijk, wat is leuk en wat is nog lastig? Hoe bevorderen we die keuzevrijheid optimaal, wat moeten we vooral laten en wat blijkt een enorme stimulans.

Daarnaast presenteren zich verschillende organisaties die zich inzetten voor emancipatie, solidariteit en keuzevrijheid willen. Onder hen een groep vrouwelijke vluchtelingen en statushouders uit landen waar de emancipatie van de vrouw in de kinderschoenen staat. Hetzij door hun culturele achtergrond en/of dat ze als -vluchteling en vrouw- dubbel hard moeten vechten voor hun eigen keuze. Zij vertellen op welke wijze zij daartoe komen en welke hulp ze daarbij kunnen gebruiken.

Noot voor de redactie

Meer informatie via:

Jolanda van Gool, nr.3 PvdA kandidatienlijst GR2018

https://denbosch.pvda.nl/wieiswie/jolanda-van-gool/

Tel: 06-46944998 Mail: [email protected]

Jolanda van Gool

Jolanda van Gool

Jolanda van Gool (Kaatsheuvel 1975) zit sinds 2018 in de gemeenteraad voor de PvdA-Den Bosch. Haar missie in de Bossche raad is het terugdringen van de groeiende ongelijkheid en het terugdringen van de armoede in de stad: ‘Den Bosch is een stad om kei trots op te zijn en we zingen met de carnaval altijd

Meer over Jolanda van Gool

Waar ben je naar op zoek?