‘Toch vieren we vandaag de vrijheid’

Door Femke Hoekstra op 5 mei 2020

Wat kijk ik als voorzitter van deze mooie afdeling terug op een mooie 1 mei. Wat maakten we er samen ondanks alles een fijn feestje van. En wat ontzettend fijn dat we toch nog al onze oudere leden volgens traditie een mooie rode roos konden brengen. En samen met de fractievoorzitter mocht ik ook vier speldjes uitreiken voor 25 en 50 jaar lidmaatschap van onze partij. Bij één in het bijzonder sta ik graag nog even stil: Els Lemmens. Ze was voorzitter van deze mooie afdeling in 2005, toen ik met haar in het bestuur mocht zitten. Wat vond ik het een extra speciaal moment dat ik haar nu als 25 jarig lid een speld mocht uitreiken.

Deze week is het ook 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. 2020 is dus een bijzonder jaar, dat we groots zouden gaan herdenken en vieren. Ik denk aan al die vrijwilligers van de 4/5 mei-comités, die zich het afgelopen jaar vast enorm op de festiviteiten hebben verheugd.

Net als veel andere dingen nu, gaan de viering en het feest vandaag niet door en dat moet een bittere pil zijn. Hard gewerkt en veel voorpret en het dan uiteindelijk niet met elkaar kunnen volbrengen. Zoals mijn zoontje dan zegt: ‘Allemaal door die rotcorona’. En dat is het, een rotvirus, dat al zoveel mensen ellende heeft gebracht. We zijn omringd door pijn, verdriet en verlies. En we moeten blijven volhouden.

Toch vieren we vandaag de vrijheid en staan we stil bij het feit dat wij in vrijheid mogen leven, zelf mogen kiezen van wie we houden en waar we in geloven of niet. En dat is een groot goed, bevochten door de generaties voor ons. En die generaties dragen dat nog altijd met zich mee, zoals onze koning gisteren al zei in zijn toespraak op de Dam. Onze vrijheid is iets waarvoor wij hen eeuwig dankbaar mogen zijn en daarom is het goed om daar vandaag bij stil te staan, ook in deze gesloten wereld, waarin we afstand van elkaar houden.

Tegelijkertijd gaat de wereld weer een beetje open. In de media wordt deze dagen vaker de link gelegd met de periode van na de Tweede Wereldoorlog. Ik kan me gelukkig niet voorstellen hoe het toen moet zijn geweest. Wat nu van ons gevraagd wordt kan niet anders dan een fractie zijn van de stilte van de wereld van toen.

Toch moeten ook wij straks weer opstaan. Opnieuw op zoek naar nieuwe verhoudingen in onze samenleving. Wat nemen we mee uit deze periode en wat moet er anders? Onze Lodewijk Asscher schreef er afgelopen week een essay over. Hoe moeten we verder na coronatijd? De moeite waard om te lezen. Het gaat over de zoektocht naar een zeker bestaan voor ons allen en het eerlijker verdelen van de rekening.

Want die rekening die gaat er komen. De experts vertellen ons dat de crisis die op ons afkomt groter zal zijn dan die van 2008. En hier in Den Bosch ligt eveneens een stevige bezuinigingsopgave, nog los van de crisis die wordt bezien na corona. De Bossche gemeenteraad moet belangrijke keuzes maken en daar wordt de komende gemeenteraadsvergadering al over gesproken.

In de nieuwsbrief van volgende week deelt de fractievoorzitter wat de belangrijkste inbreng van onze fractie daar zal zijn. Voor nu wens ik iedereen vandaag een mooie en zonnige Bevrijdingsdag! Heb het goed in eigen omgeving en vier de vrijheid!

Femke Hoekstra
Voorzitter PvdA Den Bosch