Trickle Down, oftewel even doorsijpelen

Door Jolanda van Gool op 11 december 2018

Sinds maart van dit jaar ben ik als raadslid werkzaam en dat heb ik, namens de Bossche PvdA, tot nu toe met veel enthousiasme en plezier gedaan.

Voor de gemeenteraadsvergadering van 11 december staat het Economisch Actieplan van 2019-2025 op de agenda. Daar ben ik natuurlijk eens echt voor gaan zitten met alle bijlagen en een flinke bak koffie om te kijken wat de visie is van dit college op onze economie en hoe zich dat vertaalt naar acties op het gebied van arbeidsmarktbeleid.

Ik kan jullie eerlijk zeggen dat bij het doorlezen van dit actieplan voor de komende jaren mijn mond allereerst openviel van verbazing en daarna vanuit mijn onderbuik een razend gevoel zich over mij meester maakte.

Ten eerste worden er weinig tot geen concrete acties genoemd. Iets wat mij dan toch uitermate verbaast als raadslid, als je een actieplan voor de komende zeven jaar op de agenda zet. Dan verwacht ik toch tenminste een visie op Bosch economisch beleid en daarbij behorende acties beschreven.

Maar de razernij met bijbehorende woedeaanval (resultaat: één koffiemok minder) volgde bij de omschrijving van wat het Bossche college van plan is in onze stad ten aanzien van de mensen die wat minder hoog opgeleid zijn. Zeker met daarbij nog eens het gegeven dat er toch veel mensen wonen in onze stad die langdurig werkloos zijn en dat dit de meest kwetsbare groep in onze Bossche samenleving is.

Zit u goed op uw stoel…

Hier volgt dan de actie voor de komende zeven jaren voor die groep, die bedacht is: het zogenaamde ‘TRICKLE DOWN’-systeem. Dus we richten ons erop om de onbetwiste datastad te worden en dan bedienen we de laagopgeleiden met ons doorsijpeleffect! Door de zogenaamde circulaire economie wordt vast dan ook de onderkant actief gestimuleerd. Ik verzin het NIET, deze tekst. Dit staat er zo letterlijk meermaals in opgenomen.

Zit u nog goed stevig op uw stoel…

De onderkant van de Bossche arbeidsmarkt. Mensen die dus moeite hebben om een baan te vinden, wellicht al jaren, en naar alle waarschijnlijk moeite hebben om rond te komen moeten het in Den Bosch doen met wat als restje overblijft nadat de BIG DATA show de stad heeft veroverd. Het zogenaamde doorsijpelen. Dus als de ICT en Big Data ontwikkeld zijn, gooien we misschien nog een restant, een overblijfsel, een bot naar de groep aan de onderkant van de arbeidsmarkt.

Dat is toch een visie waar me de broek van afzakt. Sterker nog dat wil je niet eens lezen, zelfs niet met een bak koffie erbij. Ik vind deze visie, als je al kunt spreken daarvan, minachtend en respectloos. Wat zeg ik? Ronduit denigrerend naar een grote groep mensen toe.

Eigenlijk zeg je dan als stad en college: voor jou heb ik geen acties en geen actieplan. Wel voor de bovenkant van de arbeidsmarkt en als die zijn uitgeraasd en uitgegeten, is er misschien in de stad nog een kliekje voor jou over. Als er dan nog iets doorsijpelt en na-ettert, mag jij dat oppakken en er je voordeel mee doen.

Geen fijne afsluiter dit van mijn eerste periode in de raad. Wel een teken aan de wand dat het goed is dat de Partij van de Arbeid er zit om te denken aan de Brede Bossche Beroepsbevolking.

Jolanda van Gool

Jolanda van Gool

Jolanda van Gool (Kaatsheuvel 1975) zit sinds 2018 in de gemeenteraad voor de PvdA-Den Bosch. Haar missie in de Bossche raad is het terugdringen van de groeiende ongelijkheid en het terugdringen van de armoede in de stad: ‘Den Bosch is een stad om kei trots op te zijn en we zingen met de carnaval altijd

Meer over Jolanda van Gool