Van de voorzitter

21 december 2017

2017 was een bewogen jaar.

Op 15 maart leed onze partij bij de landelijke verkiezingen een historische verkiezingsnederlaag. We werden gedecimeerd en kwamen met 9 zetels in de Tweede Kamer. In 2012 waren dat er nog 38.

Na een lange formatie waarbij onze bewindspersonen demissionair aanbleven (Lees: niet wegliepen voor hun verantwoordelijkheid) werden we in oktober voor het eerst sinds lange tijd weer een oppositiepartij.

Lokaal zijn we dat al langer. Onze fractie heeft de afgelopen periode stevig ingezet op onze drie belangrijkste waarden: solidariteitbestaanszekerheid en vooruitgang. En met veel succes. We hebben diverse belangrijke punten binnen kunnen halen.

In voorbereiding naar de Gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018 werd er door een Programmacommissie in samenwerking met mensen van binnen en buiten de partij gewerkt aan een stevig programma. Het heet “Nu eerst de mensen” want dat is de opdracht voor de komende jaren. Op de ALV van 7 december werd het door 56 aanwezige leden besproken en met een aantal amendementen vastgesteld.

Op dezelfde vergadering werd ook het lijsttrekkerschap van Pieter Paul Slikker bekrachtigd. Hij werd in een ledenraadpleging onder 310 stemgerechtigde leden gekozen. De uitslag van deze ledenraadpleging werd op 7 november vastgesteld. 55,2% van de leden stemde daadwerkelijk. Van hen koos 64,7% voor Pieter Paul Slikker en 35,3% voor Lisette van der Swaluw. Na de ledenraadpleging trok Lisette zich terug. “Twee kapiteins op een schip op weg naar de verkiezingen werkt niet, Pieter Paul Slikker moet de ruimte krijgen.”

Ook werd op 7 december de volledige lijst ongewijzigd vastgesteld. De lijst bestaat uit 15 kandidaten die hebben gesolliciteerd naar een plek op de lijst. Zij hadden allen een sollicitatiegesprek bij de kandidaatstellingscommissie o.l.v. oud-wethouder Geert Snijders. Daarnaast zullen ook een aantal lijstduwers een plekje op de lijst krijgen.

In de fractie waren er wat mutaties. Behalve van Lisette namen we ook tijdelijk afscheid van Osman Cifci. Hij vroeg vanwege een whiplash vier maanden ziekteverlof. Gert-Jan van Rooij en Inke Katoen vervingen Lisette en Osman in de gemeenteraad. Marcia van der Wens-Gruijters werd geïnstalleerd als commissielid-niet raadslid.

Onze afdeling kent momenteel 319 leden. We namen ook afscheid van een aantal mensen. Daarbij wil ik met name Joep Baartmans noemen. Joep overleed op 30 september. Zij is 77 jaar geworden. Moge zij rusten in vrede.

Een groot aantal van onze leden is actief en samen gaan we werken aan een goed resultaat bij de Gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart 2018. Dat doen we vanuit onze waarden en met een stevig programma. Coalitiedeelname is geen doel op zich, maar ik denk nog vaak aan wat de in 2015 overleden oud-wethouder Hans van Beers tegen mij zei. Het is altijd beter om aan het stuur te zitten dan op de achterbank.”

De PvdA zal ook zeker niet weglopen voor coalitiedeelname. In het versplinterde politieke landschap kunnen wij een belangrijke verbindende rol spelen. Want #denboschdatzijnwijsamen

Ik bedank iedereen voor zijn of haar inzet en betrokkenheid in 2017. Fijne kerstdagen en een heel gelukkig 2018! We zien elkaar in het nieuwe jaar, bijvoorbeeld op onze Nieuwjaarsbijeenkomst op 14 januari.

Met vriendelijke groet,

Reinoud van Uffelen

Voorzitter PvdA Den Bosch

(06-45596458)