Door Reinoud van Uffelen op 11 januari 2017

Vijf vragen aan… Harm Rijks

Vandaag vijf vragen aan onze onvolprezen campagne coördinator Harm Rijks

Wat doe jij eigenlijk in het dagelijks leven?

Na eerst een carrière van 27 jaar als beroepsofficier bij de Luchtmacht ben ik in 2003 overgestapt naar het onderwijs. Inmiddels op mijn tweede school, het Udens College  geef ik de vakken Algemene Economie en Management & Organisatie.

Je bijnaam is de “campagnecommandant van de rode brigade”, vanwaar die geuzennaam?

De bijnaam is eigenlijk Commandant van de Rode Brigades Den Bosch en die is ontstaan tijdens de campagne voor de vorige Tweede Kamer verkiezingen toen ik het stokje van de toenmalige canvas coördinator overnam. Aan het begin van de campagne heb ik toen een aantal veranderingen in het canvassen doorgevoerd die uiteindelijk hebben bijgedragen aan het behaalde goede resultaat. Door bijvoorbeeld als één grote groep te lopen leken we op een Rode Brigade in Den Bosch die met mijn militaire achtergrond in het verleden door een commandant werd geleid. De Rode brigades hebben overigens echt bestaan met vrijwilligers (socialisten en communisten) uit allerlei landen die in de vorige eeuw van 1936 tot 1939 hebben gevochten tegen het regime van de fascist Franco. Hoewel ze de slag toen hebben verloren is de overwinning uiteindelijk wel behaald toen Spanje rond 1980 afscheid heeft genomen van het regime van Franco.

Op 15 maart zijn de verkiezingen. Wat kun je zeggen over de campagne in ‘s-Hertogenbosch?

We zijn op dit moment volop bezig met de voorbereiding van de campagne waarbij onze afdeling vaak nauw samenwerkt met de landelijke campagne en de Brabantse campagne van de PvdA. Op dit moment hebben we al heel veel toezeggingen van Bosschenaren die hun bijdrage willen leveren in deze campagne. Dat kan zijn als canvasser of als lid van een team of themagroep. Meer info: zie onder.

Als campagne coördinator kun je nog zulke goede ideeën hebben, zonder dat mensen mee willen doen kom je nergens. Vooral het bellen van mensen en het persoonlijk contact met de leden helpt om een grote groep vrijwilligers op de been te krijgen. Zonder andere leden en niet leden te kort willen te doen heb ik veel respect voor onze raadsleden en commissie leden die naast hun uitstekend bijdrages in en voor de raad ook tijd weten te vinden om zoveel mogelijk mee te canvassen. Daarnaast natuurlijk mijn maatje Chris Klaassen die elke keer weer paraat staat en die onopvallend een belangrijke bijdrage levert. En natuurlijk Renske van der Heijden die met haar vele uitstekende ideeën meer kleur geeft aan de campagne. En natuurlijk alle anderen die er toch maar weer elke keer staan; weer of geen weer.

Wanneer werd jij lid van de PvdA en waarom?
Ik ben 5 jaar geleden lid geworden toen om het zo te zeggen het eerste kabinet Wilders (een kabinet dat door de door de PVV werd gedoogd) werd geformeerd. De populistische richting waar Nederland; niet alleen mijn land maar vooral het land van mijn kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen, naar dreigde af te glijden, was niet wat ik wilde. Na een vergelijking van partijprogramma’s en ideologieën vond ik dat de Partij van de Arbeid voor mij het meest te bieden had. Solidariteit en opkomen voor andere mensen, het creëren van kansen voor iedereen ongeacht je afkomst spreken mij daar het meest in aan.
Ik ben toen lid geworden en wilde niet alleen contributie betalen. Na een aantal activiteiten en opleidingen binnen de partij ben ik nu bestuurslid en campagnecoördinator in de afdeling. Leuk is dan dat we met een grote groep enthousiaste mensen een resultaat neerzetten waar niet alleen in Den Bosch maar ook daarbuiten veel waardering voor is.

 

Welk advies wil jij als echte sociaal-democraat aan Lodewijk Asscher meegeven?

Eigenlijk niet alleen aan Lodewijk Asscher, maar aan alle leden. De PvdA. Alle verkiezingen zijn belangrijk, maar deze kunnen wel eens heel cruciaal zijn voor de toekomst van Nederland. Met een rechts kabinet zal veel van de solidariteit en zekerheid in Nederland verdwijnen. Een nieuw kabinet moet dus voor het behoud en verbeteren van de veel zaken in Nederland zorg dragen. Op links zijn wij eigenlijk het enige echte alternatief die ook toen het in de vorige kabinetsperiode moeilijk was verantwoordelijkheid heeft genomen. Van de SP en GroenLinks alleen in een kabinet met Rutte verwacht ik weinig goeds. We moeten dus zorgen dat we een zo groot mogelijk aantal kamerzetels behalen ; niet om het pluche; maar om een factor van belang te kunnen zijn om onze idealen een stapje dichter bij te brengen.

Dus doorknokken tot donderdag 19 maart 21.00 uur als iemand ons komt zeggen dat de stembussen al 24 uur gesloten zijn en we een fantastisch resultaat hebben behaald.

——

Meedoen in een werkgroep of team: Vul dan dit formulier in. 

Aanmelden voor deelname aan de campagne van de afdeling Den Bosch per email aan harm.rijks@hotmail.com met vermelding van je telefoonnummer en je wordt teruggebeld door Harm Rijks. Alle hulp is welkom!

Reinoud van Uffelen

Reinoud van Uffelen

Van 28 januari 2015 t/m 29 juni 2018 afdelingsvoorzitter. Meer info vindt u op Linkedin Zijn blogs kunt u lezen op www.reinoudvanuffelen.nl

Meer over Reinoud van Uffelen