Door Reinoud van Uffelen op 20 mei 2016

Vijf vragen aan… Jeroen Weyers

jeroen weyersIn de rubriek “Vijf vragen aan…” deze keer Jeroen Weyers uit Nuland

Je bent oud-wethouder en nam vorig jaar afscheid als raadslid. Hoe is het nu met je? 

Het gaat heel goed. Ik heb een hele leuke en mooie baan bij stichting Lezen&Schrijven. Met een team van  negen mensen gaan we in Brabant de strijd aan met laaggeletterdheid. 1 op de 9 mensen is laaggeletterd. Hierdoor kunnen zij onvoldoende meedoen in onze samenleving. Dit werk sluit dus prima aan bij mijn sociaal-democratische waarden.

Je woont sinds kort in Nuland. Je woont dus nog in onze gemeente en kan gewoon op ons blijven stemmen. Hoe bevalt het leven in een dorp en hoe kijk je als sociaal-democraat naar de dorpse samenleving?

Mijn vrouw en ik komen oorspronkelijk ook uit een dorp dus het ‘dorpse leven’ kennen we. We zijn naar Nuland verhuisd omdat we meer ruimte wilden voor onszelf en onze kinderen en daar kun je voor een leuke prijs nog een fantastisch huis kopen. Nuland is een mooi dorp, met een sterk verenigingsleven waar de mensen je ook snel thuis laten voelen. Een omgeving waarin mensen aandacht en zorg voor elkaar hebben is natuurlijk een omgeving waar je als sociaal-democraat trots op kan zijn. Overigens zie je sterke verbanden ook in wijken in de stad hoor, in traditionele volkswijken bijvoorbeeld maar ook in nieuwbouwwijken als de Groote Wielen.

In onze gemeente presenteert onze partij zich als PvdA Den Bosch. Andere partijen hebben ook de namen van kernen als Rosmalen, Engelen, Vinkel, Empel en Nuland in hun logo. Zou de PvdA dat ook moeten doen?

Nee, we zijn één gemeente. Los van allerlei praktische zaken (wat doe je bij een nieuwe herindeling en waarom noem je Kruisstraat of Orthen niet) gaat het inwoners toch om wat je uiteindelijk voor ze doet en niet of je hun dorp noemt in je logo.

Ik vind wel dat we als PvdA (en dat geldt niet alleen voor Den Bosch) meer oog mogen hebben voor dorp en platteland. We denken te snel dat we daar toch niets te winnen hebben, maar ook daar spelen zaken die ons als PvdA in beweging moeten brengen. Bijvoorbeeld een tekort aan betaalbare woningen voor jongeren. Maar ook sociale problematiek is niet een probleem wat exclusief voor een stad is.

Welk advies wil je de PvdA meegeven richting 2018. Dan gaan we stemmen voor een nieuwe gemeenteraad en…. mogen we jou als lijstduwer noteren?

Volgens mij heeft de PvdA een ijzersterk verhaal en doet de fractie het goed. Probeer vooral aan te sluiten op de bewegingen in de samenleving. Initiatieven vanuit de dorpen en wijken stimuleren en faciliteren. Verder heb ik bij mijn afscheid de huidige fractie beloofd dat we meer stemmen in Nuland gaan halen. Ik blijf me inzetten voor onze club en het is een eer om op de lijst te staan.

Wat zijn volgens jou de belangrijkste uitdagingen voor Nederland en voor de gemeente ’s-Hertogenbosch

Er zit een groot ongenoegen in onze samenleving en mensen uiten dat steeds feller. Alle complexe problemen worden in quotes samengepakt en er lijkt nauwelijks ruimte voor nuance. Het kopje thee van Cohen was zo gek nog niet. We moeten mensen meer verbinden. Iedereen moet gelijke kansen krijgen en mee kunnen doen. Juist in deze tijd moet de PvdA staan voor haar waarden en niet meedoen met het populisme.

 

 

 

Reinoud van Uffelen

Reinoud van Uffelen

Van 28 januari 2015 t/m 29 juni 2018 afdelingsvoorzitter. Meer info vindt u op Linkedin Zijn blogs kunt u lezen op www.reinoudvanuffelen.nl

Meer over Reinoud van Uffelen