Door Reinoud van Uffelen op 24 september 2017

Vijf vragen aan…. Johanna Gröne

Je was in Tilburg actief bij de PvdA en zat ook in de gemeenteraad. Wat is je belangrijkste wapenfeit? 

Wapenfeit vind ik een wat groot woord, maar waar ik met veel trots en plezier aan gewerkt heb is  T’Elftal tegen Armoede. Samen  met Harry Kivitz (van de Voedselbank) en Nico Kwantes (van de Vincentius Vereniging) heb ik dit elftal opgericht.  We werden geïnspireerd door een vergelijkbaar initiatief in Amsterdam. Het is een samenwerking tussen mensen uit het Tilburgse bedrijfsleven en maatschappelijk middenveld, met burgemeester Noordanus als coach, die zich gezamenlijk ervoor inzetten om armoede te bestrijden. Door mensen met elkaar te verbinden en door het benutten van het grote netwerk dat de ‘elftal-spelers’ hebben, ontstaan mooie nieuwe initiatieven. Het is bijvoorbeeld gelukt om, toen Roy Donders een show in Theaters Tilburg moest afzeggen, een alternatief programma op te zetten en op deze manier zo’n duizend mensen, die normaal nooit in het theater komen omdat ze het zich niet kunnen veroorloven, een fantastisch avondje uit te bezorgen.

Waarom heb je de lokale politiek weer gedag gezegd en waarom ben je naar Den Bosch verhuisd?

Ik ben met heel veel plezier raadslid geweest, maar toen ons zoontje geboren was, werd het wel lastig om te combineren. Het raadswerk is toch ook veel ’s avonds, dus toen ik een baan vond met meer reguliere werktijden (van 9 tot 5 zeg maar) ben ik – wel met pijn in mijn hart – gestopt als raadslid. Die nieuwe baan is in Utrecht en het reizen vanuit Tilburg kostte heel veel tijd. Vandaar de keuze om – met nog veel meer pijn in mijn hart! – Tilburg vaarwel te zeggen en naar Den Bosch te verhuizen. Inmiddels voel ik me hier aardig thuis.
Kun je iets vertellen over je werk? 
Ik werk als beleidsmedewerker bij de Landelijke Huisartsen Vereniging en wij behartigen de belangen van alle Nederlandse huisartsen. Dat betekent dat wij ons ervoor inzetten dat huisartsen hun werk zo goed mogelijk kunnen doen en hun patiënten dus van goede zorg kunnen voorzien. Ik houd me onder andere bezig met de spoedzorg, dat wil zeggen de zorg die huisartsen op de huisartsenpost leveren. De werkdruk is daar de afgelopen jaren enorm toegenomen. Aan de ene kant omdat ook kwetsbare patiënten steeds langer thuiswonen (denk bijvoorbeeld aan ouderen) en veel zorg nodig hebben, aan de andere kant omdat steeds meer mensen de huisartsenpost als een soort ‘AH-to go’ beschouwen en met vragen komen, die niet echt acuut zijn en veel beter overdag door de eigen huisarts behandeld kunnen worden. Om te zorgen dat de huisartsenzorg wel gewoon beschikbaar blijft voor de mensen die het echt nodig hebben, zoeken wij nu oplossingen hoe de werkdruk verminderd kan worden.
 Je bent net binnen onze gemeente verhuisd. Waar moet een goede woonomgeving voor een jong gezin aan voldoen volgens jou. 
Volgens mij verschil ik hierin weinig van de meeste jonge gezinnen: een rustige, veilige wijk, waar je kinderen lekker buiten kunnen spelen. Dat betekent voldoende speelplekken en groenvoorzieningen. En natuurlijk is het fijn als er winkels en scholen dichtbij zijn – maar in de schoolkeuze heb ik me nog niet verdiept, ons zoontje wordt binnenkort pas 2…

Johanna en zoontje tijdens het canvassen.

 

Volgend jaar zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Wat is jouw advies aan PvdA Den Bosch?

De PvdA Den Bosch heb ik leren kennen als een heel betrokken afdeling, waar veel mensen actief zijn en veel georganiseerd wordt. De lokale politiek volg ik op het moment nog wat minder, maar de fractie is volgens mij goed bezig. Dus eigenlijk zou ik zeggen vooral zo doorgaan. Zelf krijg ik veel energie van het canvassen, waar elke keer weer veel van onze leden de straat opgaan om te vertellen waarom de PvdA nog steeds hard nodig is. Er is nog zoveel onrechtvaardigheid, zoveel mensen die op een of andere manier buiten de boot dreigen te vallen. Wat mij betreft zijn onze sociaaldemocratische waarden nog lang niet achterhaald en blijven we strijden tegen onrecht en voor solidariteit. Dat verhaal moeten we gewoon blijven vertellen.
Reinoud van Uffelen

Reinoud van Uffelen

Van 28 januari 2015 t/m 29 juni 2018 afdelingsvoorzitter. Meer info vindt u op Linkedin Zijn blogs kunt u lezen op www.reinoudvanuffelen.nl

Meer over Reinoud van Uffelen