‘Zoek nú naar ruimte voor urban cultuur en jongerenfestivals in de stad’

Door Jolanda van Gool op 19 januari 2021

Partij van de Arbeid, SP en De Bossche Groenen willen dat het Bossche college op zoek gaat naar ruimte voor urban cultuur en jongerenfestivals in de stad.

Juist nu in deze coronacrisis, waarin de evenementensector het moeilijk heeft, is het belangrijk om organisatoren en ook de jongeren in de stad perspectief te bieden, schrijven raadsleden Jolanda van Gool (PvdA), Cecile Visscher (SP) en Judith Hendrickx (De Bossche Groenen) in vragen aan het college.

“En dan niet alleen door ons Bossche stadhuis felrood te kleuren voor de evenementenbranche, zoals in augustus in het kader van #WeMakeEvents Red Alert, maar ook door daadwerkelijk ruimte, faciliteiten en gelegenheid te bieden als gemeente. Wij zijn van mening dat onze lokale overheid daar nu al een actieve rol kan pakken om de urban events na coronatijd staande te laten blijven en onze Bossche jongeren een perspectief te bieden met bijvoorbeeld die (online) festivals.”

Het drietal richt het zoekgebied in het bijzonder op de Tramkade en de Kop van ’t Zand en nemen de voorgenomen verhuizing van het World Skate Center naar de Kaaihallen als voorbeeld. Maar de ruimte binnen de stad is schaars, constateren ze.

“Terwijl er met initiatieven, zoals jongerenfestivals Smèrrig en het Oranjekade Festival juist kleur wordt gegeven aan onze jongerencultuur en urban cultuur. En er wordt zo een fijne richting gegeven aan het culturele aanbod in de stad, zo mooi centraal op die Tramkade en de Kop van ’t Zand. Een richting waar we ons met z’n allen ook hard voor willen maken.”

Van Gool, Visscher en Hendrickx vragen zich af of het college mogelijkheden ziet om functies binnen de Kaaihallen te combineren en willen daarnaast van B&W weten hoe het eigenlijk staat met de plannen voor een urban hal in de stad.

Want: “Uit de contacten die we hebben met het World Skate Center en met de verschillende andere urban initiatieven blijkt dat ze graag allen duidelijkheid willen hebben én blijkt gelukkig ook dat ze de samenwerking willen zoeken in de stad.”

foto met dank aan Wesley Maas

Jolanda van Gool

Jolanda van Gool

Jolanda van Gool (Kaatsheuvel 1975) zit sinds 2018 in de gemeenteraad voor de PvdA-Den Bosch. Haar missie in de Bossche raad is het terugdringen van de groeiende ongelijkheid en het terugdringen van de armoede in de stad: ‘Den Bosch is een stad om kei trots op te zijn en we zingen met de carnaval altijd

Meer over Jolanda van Gool

Waar ben je naar op zoek?