Lisette van der Swaluw

Lisette van der Swaluw

Over Lisette van der Swaluw

06-10106781

Lisette was raadslid en fractievoorzitter. In november 2017 verliet ze de gemeenteraad.

Wie ben je?

Mijn wieg stond in de Bossche wijk de Muntel. Later heb ik in de Aawijk, de Reit en in Maaspoort gewoond. Inmiddels woon ik al jaren met veel plezier in de Bossche binnenstad. Ik kom uit een typisch jaren ’60 – ’70 gezin. Ik weet nog dat mijn vader zijn pak verruilde voor een spijkertuinbroek en zijn baard liet staan. ‘s Zomers gingen we met de Deux Cheveaux naar Frankrijk om te kamperen in de Dordogne. De katholieke kerk raakte uit de gratie. Mijn moeder ging naar de moedermavo en rondde later een studie pedagogiek A af. Joop den Uyl hield in de Brabanthallen een verhaal over de gelijke verdeling van macht, inkomen en kennis. Hoewel de betekenis daarvan nog niet helemaal tot mij doordrong, was ik onder de indruk van de gedrevenheid waarmee hij sprak. Thuis hadden wij het niet breed, wel gezellig. Mijn vader was conciërge en mijn moeder werkte twee avonden bij de PTT. Er kwamen veel leerlingen bij ons de vloer. Ik leerde al vroeg dat het niet bij iedereen thuis koek en ei was. En ik begreep gaandeweg het verhaal van Joop den Uyl steeds beter. Ik was blij dat ik de kans kreeg om in Utrecht journalistiek te gaan studeren. Mijn moeder heeft die kans thuis nooit gehad. Ze peperde ons altijd in: zorg dat je voor jezelf kunt zorgen. Een belangrijke les. Want onafhankelijkheid en vrijheid gaan hand in hand.

Wat heb je binnen de PvdA gedaan?

Ik heb jarenlang als journalist gewerkt. Eerst voor Omroep Brabant, later voor het Brabants Dagblad. Omdat ik ook politiek verslaggever was, wilde ik geen lid zijn van een politieke partij. Pas toen ik besloot maatschappelijk actief te worden en ontslag nam als journalist, werd ik lid van de PvdA. Dat is een kleine 10 jaar geleden. Ik ben wel meteen actief geworden. Fractievergaderingen, canvasacties, partijbijeenkomsten, debatten: ik was overal bij. Een jaar na de gemeenteraadsverkiezingen – Geert Snijders vertrok als raadslid om lid te worden van Provinciale Staten – toen naar de van 2010 kwam ik in de gemeenteraad. Als journalist zat ik vaak bij raadsvergaderingen, als raadslid kwam ik er pas achter hoe leuk en veelzijdig de politiek echt is. Van de speeltuin in het park tot armoedebeleid of woningnood: allemaal onderwerpen die op je bordje terecht kunnen komen en waarin je je verdiept. Daarnaast bouw je een breed netwerk aan contacten op. Van de vrijwilligers van het wijkgebouw of de sportclub tot de directeur van een maatschappelijke instelling: je ontmoet veel verschillende mensen. In de lokale politiek is democratie dichtbij. Het gaat om de inwoners van jouw gemeente. Dat maakt het extra bijzonder.

Waarom ben je de gemeenteraad ingegaan?

Omdat ik me betrokken voel bij Den Bosch en de Bosschenaren en me graag inzet voor een sociale en een sterke stad. Ik geniet van de mensen, de inhoud en de dynamiek.

Wat heb je bereikt en wil je nog bereiken in de gemeenteraad?

Mijn portefeuille is onder meer volkshuisvesting en ruimtelijke ordening. Ik vind het belangrijk dat er voldoende en betaalbare woningen zijn voor mensen met een laag en middeninkomen. Ik zet me daarom bijvoorbeeld in voor het energiezuinig bouwen en verbouwen van corporatiewoningen. Daarmee kunnen de lasten gedrukt worden. Ik vind het verder belangrijk dat we blijven zoeken naar creatieve oplossingen voor de vastzittende woningmarkt. Daarom maak ik me o.a. sterk voor huisvesting voor jongeren en starters. Ik vind dat we alle doelgroepen aan ons moeten binden. Een sterke stad is een stad waar voor iedereen plaats is: jong, oud, rijk, arm, allochtoon, autochtoon.

Wat ik ook belangrijk vind is dat we meer investeren in onze buurten en wijken. Van de 75 buurten en wijken in onze stad is circa een kwart zwak. Dat betekent dat relatief veel mensen arm zijn, met schulden kampen, ongezond leven en laag opgeleid zijn. En dat er relatief veel mensen zijn met psychiatrische problemen. Ik vind dat we energie, menskracht en middelen moeten vrijmaken om die wijken vooruit te helpen.