1 oktober 2013

Pers & politiek: goed huwelijk of gespannen relatie? Biebdebat 27 september.

Een goed gevulde zaal met journalisten en politici en zeker zoveel geïnteresseerden.

Als gespreksleider Elske Verbraak, die zich verheugde over de brede belangstelling. Laurens Vervoorst, beet het  spits af met een column over zijn tijd als journalist. Waarin de relatie met de politiek niet te warm moest zijn omdat het kritisch vermogen daaronder zou leiden. Een journalist, leerde hij, moet een luis in de pels zijn. Signaleren en niet bang zijn voor de publieke opinie.

Het is prettig als er een goede relatie met de pers is. Maar het gebeurt nu wel eens dat zaken al in de krant staan terwijl er nog niet behoorlijk over gedebatteerd is. De krant heeft daar een taak in. Een journalist zoekt bronnen na en signaleert. Politici verwaarlozen soms hun controlerende taak, geeft Laurens in zijn column aan, daar maakt de krant werk van. Wel is het naïef om te denken dat wat de krant schrijft altijd waarheid is. Al heeft de journalist wel de taak om mensen goed op de hoogte te brengen.

Over een stelling werd heel verschillend gedacht: ‘Politici die lekken naar de media moeten zich schamen.’ ‘Lekken voor eigen gewin of over zaken die in vertrouwen zijn meegedeeld is verwerpelijk.’ ‘Lekken is soms noodzaak om zaken boven water te krijgen.’ In het laatste geval is de definitie van ‘lekken’ niet duidelijk: een klokkenluider lekt niet,  die geeft misstanden aan.

De stelling, ‘Journalisten houden van populisten’, werd sterk tegengesproken. Het gaat vooral over de boodschap. Dat er quotes worden gebruikt is een vorm van aandacht vestigen. Plaatselijk nieuws is soms genuanceerder dan landelijk nieuws. Ddat geldt dan vooral voor regiobladen. Daar heeft men meer kans op verdieping van onderwerpen.

Nieuwe media zoals twitter komen op. Het lijkt of iedereen nu journalist is. Hoofdredacteur BD Twan v.d. Brand geeft aan dat nieuwe media de journalist niet overbodig maken. Het gaat dan vooral om het snelle nieuws, wat op Facebook en Twitter komt. Niet leuk als dat tijdens vergaderingen gebruikt wordt. Soms wel informatief. Angst dat de krant daardoor verdwijnt is er niet. Naast kort nieuws op de site is het medium papieren krant voor verdieping en duiding.

‘Politiek zoekt het debat te weinig op,’ wordt deze middag wel ontkend maar in het algemeen is het soms moeilijk om alles te volgen. Er werd een lans gebroken voor de lokale politici, zij hebben een vol programma en vaak een baan naast het politieke werk. Er komen veel zaken op hen af. Er is veel goede wil en inzet.

Conclusie van het debat, gespannen relatie goed, zeker geen huwelijk.

25 oktober is er weer een BIEBdebat, over ‘Meer Werk maken van Werk.’