Gouden speld voor Garmt de Vries
Vanmorgen was ik samen met Geert Snijders op bezoek bij Garmt de Vries in Rosmalen. Garmt is dit jaar 50 jaar lid van de Partij van de Arbeid. We werden gastvrij ontvangen door Garmt en zijn vrouw Marjan Vonk en ook hun dochter Wietske was van de partij.
De ouders van Garmt togen in 1929 naar Nederlands-Indië. In Groningen was er geen werk en met een onderwijsakte op zak kon zijn vader daar een aanstelling krijgen. Garmt werd er geboren en maakte de verschrikkingen van de Japanse bezetting van nabij mee.
In 1946 kwam hij in Nederland, als 11-jarig jongetje. Zijn beide grootvaders leefden van het land. De een als tuinder en de ander als boer en zo kreeg Garmt vanzelf groene vingers. Tot op de dag van vandaag is tuinieren een hobby en samen met zijn vrouw heeft hij nog steeds een moestuin aan de Oosterplas.
Zijn levenspad bracht hem via de HBS op de Sociale Academie en in 1966 besloot hij lid te worden van de Partij van de Arbeid. Hij werkte in die tijd als maatschappelijk werker in Noord-Holland, politiek had altijd al zijn interesse en hij kreeg vanuit zijn werk te maken met dat wat de nieuwe bijstandswet voor de levens van mensen betekende.
Garmt en Marjan verhuisden later naar Rosmalen. Garmt heeft altijd gewerkt in de geestelijke gezondheidszorg bij wat later het RIAGG en weer later Reinier van Arkel is gaan heten. Marjan was jarenlang actief voor de Wereldwinkel in Rosmalen.
Garmt is tegenwoordig blind en Marjan leest hem dagelijks het Brabants Dagblad voor.
Ik mocht vandaag ook iets voorlezen voor Garmt en wel een brief van partijvoorzitter Hans Spekman. Spekman beschrijft in het kort de roerige en turbulente jaren geschiedenis van de PvdA, de partij die zich al 70 jaar inzet voor een samenleving waar we strijden tegen hebzucht en uitsluiting. Vervolgens schrijft Spekman:
“Binnen onze partij zijn er maar weinig leden die dat allemaal meegemaakt hebben en trouw gebleven zijn aan de partij; letterlijk in voor- en tegenspoed. Dat is heel bijzonder. Als partijvoorzitter ben ik je daar niet alleen heel erg dankbaar voor, het toont mij ook de kracht van onze beweging. Van een sociaaldemocratie die gedragen wordt door heel bijzondere mensen. Ik hoop dat we nog lang op je steun mogen rekenen!”
Geert Snijders overhandigde Garmt de gouden speld.
Morgen, op 1 mei, brengt Garmt een bezoek aan Bronbeek in Arnhem. Museum Bronbeek belicht de koloniale vaderlandse geschiedenis. In het gezelschap van zijn vrouw en kinderen zal hij daar de Gouden Speld vol trots dagen.
Om met de woorden van Geert Snijders af te sluiten. “Garmt ik feliciteer jou met je 50-jarig lidmaatschap en ik feliciteer de PvdA met jou als trouw lid.”