BIEBdebat, ‘s-Hertogenbosch een stad zonder discriminatie!
Deniz Öskanli opent het debat met de introductie van wethouder Jeroen Weyers die een column heeft gemaakt over discriminatie. Het gaat over de vooroordelen die bestaan over bevolkingsgroepen en de eenzijdige berichtgeving die bij de burgers angst kan oproepen.
We kunnen samen de verantwoordelijkheid op ons nemen, ‘s-Hertogenbosch een stad zonder discriminatie!”Daar zet het debat ook op in, zit het discriminatie debat op slot. Probleem is dat er te veel debat is maar geen werkelijke verandering. We moeten het hebben over emancipatie, het vrij maken van onszelf, los komen van vooroordelen. Bewust worden van ongelijkheid en waar we zelf iets kunnen betekenen. Werknemerscorporaties kunnen zich sterk maken door het personeelsbeleid aan te passen aan de noodzaak om ouderen in dienst te nemen. Er werden ervaringen gedeeld van afwijzingen, waarin men niet weet of de afwijzing met de eisen te maken had of dat er discriminerende redenen waren. Kwaliteit is dan een neutraal begrip. Wat is de wens van de werkgever, de plaats die ingevuld moet worden. Moeten we misschien weer terug naar positieve discriminatie, ouderen, autochtoon of jongere voor laten gaan. Het negatieve zelfbeeld moet doorbroken worden, stimuleren dat mensen zichzelf waarderen en daardoor het negatieve beeld doorbreken, dat oudere meer ziek zijn of autochtone niet betrouwbaar zijn. Het beeld doorbreken dat vrouwen alleen voor de opvoeding van het kind opkomt en daardoor geen continue factor is in het arbeidsproces. Wat moet de gemeente doen aan antidiscriminatie. Er kan een bemiddelende rol liggen bij de overheid. Betere toegang op de arbeidsmarkt door betere regelgeving. Stages faciliteren en bij aanbestedingen voorkeur voor bedrijven die een breder aanname beleid heeft op bepaalde groepen. Media speelt ook een rol, er wordt soms eenzijdige berichtgeving gedaan, meer gericht op de negatieve dan de positieve acties. Meer vertrouwen en bekendheid met gewoontes geven een beter beeld van elkaar. In de wijk investeren en elkaar daar tegemoet komen helpt om het beeld te positief te veranderen.
Afsluitend kan er gezegd worden dat als we elkaar beter leren kennen er meer mogelijk is. Deniz heeft in zijn voorlichting op scholen tot verbazing gemerkt dat mensen denken dat het allochtone deel van Nederland wel 40% haalt, in werkelijkheid is dat iets meer dan 4%. Een goed voorbeeld die duidelijk maakt dat gevoel en werkelijkheid niet overeen komt.
Het volgende BIEBdebat is de laatste vrijdag van juni, en wel 27 juni, het onderwerp wordt op de website bekend gemaakt.