Biebdebat, Conserveren of moderniseren
Biebdebat 31oktober 2014.
Conserveren of moderniseren, de discussie gaat vooral over de neiging van verschillende partijen om wat verdwenen is opnieuw te herbouwen. Daar is natuurlijk niets mis mee als het niet ten koste gaat van hernieuwing en vooruitgang. Zoals Rodney Weterings in zijn inleiding aangaf we kunnen geen geromantiseerde geschiedenis herbouwen, dan krijgen we een maakbare nepstad. Wat er nog is kun je conserveren en behouden maar er moet ook vernieuwing zijn. Een stad voor de toekomst bouwen. Het lijkt nu of er een machtsstrijd is over wie de baas in de stad is en wie het na de verkiezingen wordt.
Voorstanders wijzen naar de oude steden die door toeristen worden bezocht, zaken die tegen de stroom in bewaard zijn gebleven. Die zijn mooi maar het opnieuw bouwen lijkt een weg terug. Een mooie uitdrukking Den Bosch moet niet het meisje met de parelketting worden. Mooi maar niet meer van deze tijd. We moeten doorgaan met nieuwe ideeën, kijken wat goed is voor de stad. Een goed voorbeeld zijn de conceptbouwers die het oude terrein van de Heus een nieuw elan gaan geven. Meer dynamiek waardoor ook jongeren zich thuis voelen en willen blijven.
Kan de stad een merk zijn en hoe kan deze dan in de markt gezet worden? Het zit dan vooral in de kracht van de stad het Bourgondische en creativiteit. Jong en oud moeten samen werken ook in het straatbeeld mag oud en nieuw naast elkaar bestaan.
Een nieuwe bibliotheek 2.0 wilde niemand aan een gebouw koppelen, meer een ontmoetingsplek waar informatie en educatie samengaan. Als de visie duidelijk is komt de plek vanzelf wel
Het laatste biebdebat voor de verkiezingen. Het is een mooie reeks geweest met veel gasten en mooie onderwerpen. Maatschappelijke discussie over zorg, werk, participatie en mantelzorg. Altijd goed georganiseerd door Inke Katoen en de bibliotheekmedewerkers. Er is goed gekeken naar relevante onderwerpen en mensen die in de aangedragen thema’s hun kennis en kunde konden uitdragen. Hulde voor het initiatief die zeker in 2015 een opvolger zal krijgen.
Margreet van Dijl-Glas