Op paarse vrijdag organiseerde de Bossche PvdA samen met de lokale fracties van D66 en VVD een gespreksavond over de LHBTIQ+-gemeenschap en gendergelijkheid in het algemeen. Een belangrijk onderwerp waar veel mensen een mening over hebben. Je kent de opvattingen waarschijnlijk wel. Variërend van ‘belangrijk dat we het hebben over gender pronouns’ tot ‘doe niet zo modieus’ en alles wat er tussenin zit. Raadslid Koen Vossen vertelt hoe hij deze avond heeft ervaren.
Waarom is het belangrijk om te spreken over de LHBQI+-gemeenschap?
“Allereerst is het vooral belangrijk om met de gemeenschap te praten en niet alleen over de gemeenschap. Het is ook belangrijk dat je ervoor zorgt dat je ook mensen spreekt die de weg niet zo snel vinden richting de politiek. Maar om terug te komen op je vraag: we zien dat dit één van de groepen is waar nog veel onbegrip voor is. Zelfs anti-LHBTIQ+-geweld is nog aan de orde van de dag. Zo sprak één van de deelnemers over het feit dat zij niet hand-in-hand of zoenend op stap kon met een andere vrouw zonder bemoeizucht van omstanders”.
“Als je het aan mij vraagt gaat het gewoon om twee fundamentele vragen: mag je zijn wie je wilt zijn en mag je houden van wie je wilt houden? Deze vragen stellen we echt allemaal weleens in ons leven. En veel politieke discussies die we vandaag de dag hebben rondom Artikel 1 van de grondwet gaan in ieder geval over één van die twee vragen. Het antwoord op die vragen zou vanzelfsprekend ‘ja!’ moeten zijn”.
Welk verhaal sprak jou het meeste aan?
“Als we het hebben over de genderneutrale pronouns hoor je daar altijd veel kritiek op. Ik wist zelf nooit zo goed wat ik ervan moest denken. Maar één van de deelnemers verwoorde het belang ervan heel mooi: Ik heb dat labeltje, van non-binair, nodig om mezelf comfortbal en veilig te voelen, zodat ik uiteindelijk dat labeltje niet meer nodig heb om me mee te identificeren”.
Wat haal jij uit de gesprekken die je hebt gevoerd?
“De LHBTIQ+-gemeenschap is een heel diverse, maar daardoor ook heel creatieve gemeenschap. Er zijn keiveel ideeën over hoe het beter kan en daar is ook energie voor. Zo zien we dat bijvoorbeeld PowerUp al een mooie samenwerking heeft met het COC. Hoe ondersteunen we jongeren in hun zoektocht naar hun eigen identiteit? Het gaat dan niet alleen om symbolen, maar om daadwerkelijk naast die groep te staan. Daarnaast hebben we als politici ook veel signalen gehoord die we meenemen in de evaluatie van het regenboogbeleid dat er aankomt”.
“Het gesprek over/met de LHBTIQ+-gemeenschap past in een groter verhaal. In de raadszaal van Den Bosch hangt heel groot Artikel 1 van de grondwet. Die regels zijn zo belangrijk voor de samenleving:
Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld.
De Bossche PvdA kwam en komt op voor al die groepen die ‘in gelijke gevallen niet gelijk behandeld worden’. Gelijkheid is breder dan alleen kijken naar genderidentiteit, huidskleur of de herkomst van je paspoort. Daar moeten we ook altijd oog voor blijven houden”.
Bekijk hier een filmpje met sfeerimpressie van de Paarse Vrijdagavond.