Een goed leven voor alle Bosschenaren, dat was ons uitgangspunt tijdens de voorbereidingen en debatten over de voorjaarsnota. Tijdens de voorjaarsnota stellen wij als raad de kaders vast voor de begroting van 2024. En we kunnen concluderen dat Den Bosch sinds het aantreden van het nieuwe college een grote stap vooruit heeft gezet. De aanwezigheid van Pieter Paul als wethouder heeft gezorgd voor een progressieve wind binnen het college. Enkele voorbeelden hiervan zijn de doelgroepverordening, de eerste stappen van de woonzorgvisie en zijn grote inzet voor het project Wonen Eerst. Maar laten we je meenemen in het traject van onze fractie in de afgelopen maanden.
Zoals je hierboven hebt gelezen, was ons uitgangspunt dat ALLE Bosschenaren een goed leven moeten kunnen leiden. Live your best life! Helaas lukt dat nog niet voor iedereen. Op onze bankafschriften zien we dat het leven duurder is geworden door de energiecrisis en inflatie. Bovendien zien we na de isolatieperiode door de COVID-pandemie dat de behoefte aan gemeenschap weer groter wordt. Na vele gesprekken met de Bossche samenleving in de afgelopen maanden hebben we een aantal analyses gemaakt waar we als Bossche PvdA graag aandacht aan wilden besteden, naast alle plannen van het college:
- In alle plannen voor nieuwbouwprojecten valt op dat de stem van omwonenden zeer prominent aanwezig is. Vaak lijkt de belangenafweging te draaien om de tegenstelling tussen ‘recht op uitzicht’ en ‘recht op een woning’. En dit terwijl woningzoekenden vaak niet de kans hebben om te reageren. Zoals Koen eerder tegen de Bossche Omroep zei: ‘Zij zijn misschien wel de echte ongehoorde Bosschenaren’. Om deze belangenafweging scherper te maken, hebben we samengewerkt met D66 en andere partijen. We hebben het college opgeroepen om op onorthodoxe wijze de stem van de woningzoekenden te betrekken bij besluitvormings- en inspraakprocessen.
- We hebben het zojuist al genoemd: de woonzorgvisie. Het zorglandschap in Den Bosch verandert aanzienlijk, zowel aan de vraag- als aan de aanbodzijde. Osman heeft opgemerkt dat meer dan 20.000 inwoners van Den Bosch een niet-westerse achtergrond hebben. Dit vraagt het nodige van onze zorgverleners. Hij heeft het college dan ook opgeroepen om rekening te houden met culturele en levensstijlverschillen bij de zorgverlening aan hulpbehoevenden. Erkenning en herkenning van deze verschillen zorgen ervoor dat inwoners met een andere achtergrond minder obstakels ervaren in het zorgproces.
- Een onderwerp dat al geruime tijd in de Bossche raadzaal besproken wordt, is dat iedereen moet kunnen profiteren van de energietransitie waar we doorheen gaan. Gelukkig zet het college zich hier ook sterk voor in. Afgelopen week waren Stan en Koen aanwezig bij een bijeenkomst van inwoners in de Groote Wielen, waar grote zorgen werden geuit over de komst van de windmolens. Gezondheidskwesties, zorgen over het uitzicht, de noodzaak van de plannen en zelfs de eenvoudige vraag ‘wat levert het mij op?’. Onze fractie weet dat het college, samen met de raad, gezondheid als prioriteit neemt bij alle plannen met betrekking tot de energietransitie en specifiek de windmolens. De omgeving mag niet alleen de lasten dragen, maar ook de voordelen ervaren.
- Zoals eerder genoemd, merken we dat er weer behoefte is aan gemeenschap in de stad. Het tijdperk van het ‘ik’ lijkt te veranderen. Fouad heeft vaker aangegeven dat we ook in Den Bosch moeten praten en werken aan een vrijwilligerslegioen. Onze partijgenoot Mohammed Mohandis heeft dit landelijk al ter sprake gebracht en ziet graag dat de zorgplicht vanuit de overheid groeit. Verenigingen vormen het bindmiddel van onze samenleving. Dit idee willen we de komende periode verder ontwikkelen. Dus kortom, heb je goede ideeën of informatie? Sluit gerust aan bij een fractievergadering of stuur een berichtje!
- Last but not least: we zien dat de woningcorporaties volop bezig zijn met het verduurzamen van woningen. Straten in Bossche wijken staan soms wekenlang vol met bouwmaterialen. Maar na deze verduurzamingsslag ziet de straat er nog steeds hetzelfde uit. Koen heeft het college daarom opgeroepen om niet alleen te renoveren en te verduurzamen, maar ook te zorgen voor straten met veel groen, beweging en ontmoeting. Het college mag hierbij best onconventioneel zijn en indien mogelijk de verantwoordelijkheid overdragen aan woningcorporaties, aangezien zij veel kennis hebben over de wijken en straten. Ze zijn toch al bezig met het aanpakken van die straten. Een win-win-win situatie.
Terugkijkend op de afgelopen maanden hebben we weer een stap gezet richting een socialer Den Bosch, een plek waar iedere Bosschenaar een goed leven kan leiden. De komende weken hebben we nog één raadscyclus te doorlopen voordat het zomerreces begint. Een tijd van reflectie, terugkijken en zeker ook vooruitblikken. Als je nog ideeën hebt voor onze fractie of graag wilt meedenken en ons scherp wilt houden, meld je dan gerust aan!