Door Fouad Kabbouti op 17 juni 2016

Anoniem solliciteren kan nu ook in Den Bosch

Afgewezen worden voor een baan omdat je te oud of te jong bent. Omdat je een buitenlandse (achter)naam hebt. Omdat je homo of lesbienne bent. Het gebeurt. Dankzij een motie van de PvdA en GroenLinks wordt in Den Bosch anoniem solliciteren mogelijk. Zodat alleen telt wat je kwaliteiten zijn. En beoordelen op leeftijd, afkomst of seksuele geaardheid niet meer kan. Een prima manier om discriminatie op de arbeidsmarkt tegen te gaan.

Ik neem u 10 jaar terug in de tijd. Ik was gastdocent bij het Koning Willem I College in Den Bosch en begeleidde een groep zeer gemotiveerde studenten. Zij gingen de strijd aan tegen discriminatie bij het zoeken naar een stageplaats en voerden overleg met overheden, werkgevers, de politiek en zelfs met Koningin Maxima, destijds nog prinses.

Maar wat het meeste bij bleef, was een experiment. Diverse bedrijven werd gevraagd naar stageplaatsen. Door studenten die zich voorstelden als allochtoon en door studenten met een oer-Hollandse identiteit. De resultaten waren schokkend. De allochtone sollicitant kreeg van een bedrijf te horen dat er geen stageplek meer was. Nog dezelfde middag mocht de ‘oer-Hollandse’ student op gesprek komen.

We zijn 10 jaar later en nog steeds komt discriminatie op de arbeidsmarkt voor. Soms bewust, soms onbewust, soms uit angst voor het onbekende. Het doet er niet toe.  Want het zou niet mogen uitmaken wie je vader of moeder zijn of waar je wieg heeft gestaan. De PvdA is voor een samenleving met gelijke kansen voor iedereen. Anoniem solliciteren helpt.

Het is goed dat de gemeente Den Bosch nu het goede voorbeeld geeft. Het zou mooi zijn als de gemeente andere werkgevers stimuleert hetzelfde te doen. Zodat het niet uitmaakt of je blank of bruin, jong of oud, homo of hetero bent. Zodat telt wat je talenten en kwaliteiten zijn. Want daar gaat het om. De PvdA is blij met de stap die is gezet. En wij zullen ons blijven inzetten voor een samenleving voor iedereen. Want Den Bosch, dat zijn wij samen.

 

Fouad Kabbouti

Fouad Kabbouti

Fouad Kabbouti (‘s-Hertogenbosch, 1979) zit sinds 2015 in de gemeenteraad en is momenteel fractievoorzitter van de PvdA Den Bosch. Zijn missie in de Bossche raad “Bouwen aan een sociaal Den Bosch: ‘Bosschenaren heb je in allerlei kleuren en smaken. De hardwerkende pakketbezorger, de zorgzame leraar, de stoere bouwvakker en de onmisbare zorgmedewerker. Ze verschillen aan

Meer over Fouad Kabbouti