Door op 4 november 2013

Bijeenkomst rond waterschap.

Boeiend bijeenkomst rond waterschap: over vretende vissen en ‘cool’ Den Bosch.

Wist u…dat enorme karpers al het groen uit de IJzeren Vrouw – die maar liefst 35 meter diep is – opeten waardoor zuurstoftekort en vervolgens blauwalg ontstaat. Dat die karpers illegaal zijn uitgezet door de visclub…dat de Waterstraat zo heet omdat die straat in de tijd dat Den Bosch nog regelmatig  onder water liep, als eerste blank stond. Dat iedereen dan wist dat het tijd was om het meubilair naar boven te verhuizen…dat we in Den Bosch (en de regio) zeer goed beveiligd zijn tegen hoog water. Dat de norm is dat het eens in de 150 jaar ‘mis’ mag gaan. Dat als dat zou gebeuren, we op een schadepost van zo’n acht miljard euro moeten rekenen… 

Deze en nog veel meer interessante wetenswaardigheden kwamen aan de orde tijdens een erg boeiende bijeenkomst afgelopen zaterdag in Den Bosch Noord rond het Waterschap Aa en Maas. Inleider was Bart Verhoeven van het waterschap. De locatie was niet toevallig gekozen: in Noord is een pilot met een glooiender en natuurlijker beschoeiing van waterlopen. Dat is beter voor de waterkwaliteit en de biologische diversiteit. Maar ook voer voor discussie tussen het waterschap en gemeenten. Want wie gaat het onderhoud betalen?  

De bijeenkomst in noord werd gehouden op initiatief van Rob Bots (PvdA-fractievoorzitter in het Waterschap). Rob zet zich vooral in voor de gezondheidsaspecten van water en het belang van water in steden. Den Bosch bestaat bv. voor 10 procent uit water. Daardoor is het in hete zomers minder warm in de stad. Den Bosch is een ‘coole’ stad, zoals raadslid Inke katoen opmerkte.  In andere steden, zoals Eindhoven, is minder water en kan de temperatuur in de zomer enorm hoog oplopen. 

De kwaliteit, veiligheid en andere aspecten van waterbeheer zijn van groot belang voor mens en milieu. Bij veel mensen is helaas weinig bekend over het werk van het waterschap. Rob Bots wil dat graag anders en vindt het belang om meer naar buiten te treden. De bijeenkomst voor PvdA-ers uit Den Bosch en de regio was daar een prachtige aanzet toe en smaakt naar meer. 

Lisette van der Swaluw (raadslid PvdA Den Bosch)