Afscheidsspeech Femke

12 oktober 2023

Op de Algemene Ledenvergadering van 11 oktober nam Femke afscheid als voorzitter. Uiteraard richtte ze daar nog een woordje tot de leden:

Op 28 juni 2018 begon ik mijn eerste woorden richting de Bossche leden van de PvdA als volgt: You CAN have it all, it just won’t be perfect van Rosabeth Moss Kanter (2012).

Ik beloofde mijn stinkende best te gaan doen. En ook dat het vast niet perfect zou zijn. Maar met altijd de juiste intenties en maar een doel: de club verder vooruit brengen. Maakte ik alleen maar vrienden? Zeker niet! Het waren her en der roerige tijden. Vraag het maar eens aan mijn fijne thuisfront waar ik altijd stoom kon afblazen.

Ik voelde enorme urgentie om een club, die destijds bijna geheel verdrukt werd in een politiek landschap met zovelen, zichtbaar te laten zijn. Om intensief samen te werken en ervoor te zorgen dat er minder traditionele scheidingen zouden zijn tussen samenleving en partij. Ik beloofde een partij die met elkaar wilde bouwen aan een nieuwere versie van zichzelf. Waarbij we de mensen weer overtuigde van het belang van de PvdA! Niet te missen! Toegankelijk voor iedereen en kritisch op zichzelf en op de wereld om hen heen. De partij had smoel nodig naar mijn zin.

En daar begonnen we mee, heel direct. Op 29 juni 2018 een dag na de ALV waar ik werd verkozen zat ik met mijn nieuwe bestuur en fractie om tafel om plannen te smeden. Ik vond in mijn collega’s in bestuur en fractie medestanders. Maar het meest trots was ik op het feit dat we er steeds meer mensen omheen verzamelde. Actieve leden die ons hielpen met die opgave om zichtbaar te zijn in de stad. Van jong tot oud, van echte sociaal-democraat tot de twijfelaars. We trokken ze er samen bij. Want het verhaal van de sociaal-democratie gaat niet over onszelf. Gaat nooit over het kleine. Het gaat over verschil maken voor de ander en dat doen we alleen maar door samen op te trekken. Door de beweging groter te maken. Door in te zien dat we het niet alleen kunnen. En door te accepteren dat die sociaal-democratie in grote woorden voor ons allen vaak hetzelfde betekent maar in de uitwerking vaak ook verschillend wordt ervaren. En dat schuurt dan dus ook wel eens. En dat mag! De partij mag openlijk een discussiepartij zijn. De leden maken onze partij. Landelijk en lokaal. Het is mij een groot goed dat er ten allen tijde de ruimte was om het met elkaar oneens te zijn in onze afdeling.

Ook in coronatijd toen we bijna een hele campagne online moesten voorbereiden en een kieslijst opstelde en een verkiezingsprogramma schreven. Het viel niet altijd mee de verbinding te behouden met onze 300 leden.

Maar we bleven actief en grepen iedere kans die er was aan om samen mooie activiteiten te organiseren. O.a. onze eigen versie van zomergasten, ons cadeautje aan de stad met  lokale helden en landelijk bekende zoals Jeroen Dijsselbloem, Lillianne Ploumen, Kadijha Arib, Jan Terlouw en Bram Stemerdink. We trokken campagnes om trots op te zijn, met kop en schouders erboven uit de gemeenteraadsverkiezingen van 2022. Dagen, nachten zelfs op de been om alle Bosschenaren te laten zien dat wij het zijn die hard lopen voor deze stad. En na afloop (soms heel diep in de nacht) een glaasje drinken en plezier maken met Stan, PP, Rob K, Robin en al die anderen.

Ik koester mooie herinneringen aan de Sinterklaasacties. We begonnen klein. Allemaal cadeautjes inpakken bij Erik en Simone aan de keukentafel en als piet de wijken in. Kinderen blij maken en tegelijkertijd hele schrijnende situaties tegenkomen. En we deden wat we beloofde. We maakte het groter, we maakte het van de stad en van haar mooie inwoners.

Ik zag onze borrels uitgroeien tot feestjes waar mensen hun kinderen en familie mee naar toe namen. Het werd weer een club waar je bij wilde horen. Waar je plezier maakt en waar je graag komt.

En nu….. nu kijkt de club vooruit. Samen naar Tweede Kamer verkiezingen met Groen Links. Samen een vuist maken om nog meer van betekenis te kunnen zijn. Ik vind het spannend waar het ons brengt. Maar ik vertrouw en geloof in mijn club met heel mijn rode hart. En vertrouw op mijn opvolger die als geen ander weet dat rood en groen prachtig bij elkaar kleuren. Omdat de klimaat ongelijkheid een van de grootste opgaves van de toekomst is.

Ik ga gelukkig nog niet weg en ben met veel plezier begonnen aan mijn avontuur in de fractie. Maar ben alle vrijwilligers, collega’s in het bestuur en fractie dankbaar waarmee ik het de afgelopen jaren mocht samenwerken.

Een paar wil ik er toch even uitlichten.

Te beginnen met PP en Fouad! Met geen pen is te beschrijven wat het voor me betekende om samen te werken met jullie.

Fouad, rots in de branding van de PvdA. In het begin moesten we even aan elkaar wennen. Maar al gauw voelde het veilig en vertrouwd. Jouw hart voor de club klopt zo ongelooflijk hard. Soms weten mensen dat niet omdat je zo irritant 😊 rustig blijft. Maar daar onder dat altijd neutrale en rustige gezicht gaat een emotioneel mens schuil die een prachtige ambitie en levenservaring in zich heeft van waaruit hij de club altijd maar weer draagt. Het was fijn met je samen optrekken als collega fractielid, nog veel fijner als collega (fractie)voorzitter en een eer dat ik nu van jou het vak van volksvertegenwoordiger mag leren.

PP, mijn maatje van het allerbegin. Ik had hier nooit gestaan als jij er niet was geweest. Je vroeg me in te stappen voor de club en haalde me over. Dat was nodig want ik verstopte weer eens. Dacht dat ik het niet kon, dat er betere mensen zouden zijn. Maar jij belde een keer of 30 vanaf je vakantieadres want was er van overtuigd dat ik het “gewoon” moest doen. Ik ben je dankbaar voor alle zetjes die ik van je kreeg. Soms fijne, soms hele pijnlijke. Maar ik heb aan jou te danken dat ik er voor ging en ongelooflijk veel leerde.

En lieve Ap en Riekie jullie kan ik maar een ding zeggen: Jullie zijn alles! Mijn steun, mijn lieve vriendjes en mijn grootste criticasters. Ik hou van jullie.

En Joep zet ‘m op! Het is de mooiste en eervolste positie die er is. De PvdA Den Bosch is een prachtige club vol mensen die nog grote dingen gaan doen.

Bedankt!