Door op 31 augustus 2013

Aftreden Ruud Schouten

Donderdag 29 augustus is wethouder Ruud Schouten van GroenLinks afgetreden. De fractie van GroenLinks zegde een dag eerder het vertrouwen in de eigen wethouder op. Ook bij de overige coalitiepartijen wankelde dat vertrouwen. Aanleiding hiervoor waren de terugkerende problemen met de bouw van de nieuwe Bartenbrug. Niet zozeer de problemen zelf, maar vooral het onvoldoende en niet tijdig informeren van de raad werd Ruud Schouten, als verantwoordelijk wethouder, aangerekend.

Hoewel ook wij als PvdA fractie zeer kritisch waren over de gang van zaken, waren wij graag het debat met de wethouder aan gegaan. Met die insteek zijn wij ook het coalitieoverleg op woensdagavond 28 augustus, bedoeld ter voorbereiding op het interpellatiedebat, ingegaan. GroenLinks meldde direct bij aanvang van dit overleg het vertrouwen in de wethouder al volledig kwijt te zijn en dit ook al aan de wethouder te hebben gemeld. De gezamenlijke coalitiepartijen realiseerden zich dat hiermee een goede uitkomst van het interpellatiedebat onmogelijk was. Dit is door fractieleider Geers telefonisch met Ruud besproken. De bedoeling was dat Ruud zou kunnen nadenken over hoe hij hiermee om wilde gaan. Toen echter vroeg in de avond het bericht uitlekte dat het vertrouwen in de wethouder was opgezegd, kwam het proces in een onaangename en ongewenste stroomversnelling.

Persoonlijk betreur ik het dat Ruud Schouten is afgetreden en daarmee de politiek verlaat. Ik heb jarenlang met hem samengewerkt als fractievoorzitter en bewonderde zijn analyses en energieke uitstraling. In zijn rol als wethouder werkte hij hard aan het vernieuwde VMBO en het klimaatbeleid. Het is jammer dat hij in het lastige project Bartenbrug is vastgelopen.

Op 10 september zet de raad het debat over de Bartenbrug voort. Het college zal de interpellatievragen vooraf schriftelijk beantwoorden.

De coalitiepartijen en de vier overgebleven wethouders beraden zich volgende week op de ontstane situatie.

Hermie van Ommeren, fractievoorzitter