Door op 19 november 2013

Bezoek wethouder Jeroen Weyers aan Koning Willem I college

Op woensdag 13 november bezochten wethouder Jeroen Weyers (PvdA) en raadslid Frans Valkenburg het college om een indruk te krijgen van de praktische invulling rondom de Sectorwerkstukken. Zij bezochten de afdelingen Assistenten in de Gezondheidszorg, Verpleging & Verzorging, Kort Middelbaar Vak Onderwijs, High Tech Metalektro, Bouw Infra – Architectuur & Meubeldesign, ICT-Academie en de Academie Geüniformeerde Beroepen.

Terugdringen VSV
De wethouder was onder de indruk van de hele opzet van het Sectorwerkstuk: oriëntatie op een vervolgopleiding, waarbij de leerlingen echt de kans krijgen in de keuken van de opleiding te kijken. Zij krijgen door middel van een praktische opdracht een goed beeld van de opleiding en kunnen op deze manier goed beoordelen of deze opleiding bij hen past. De wethouder gaf aan dat de spelregels rondom Sectorwerkstuk erg helder waren, waardoor de leerlingen een duidelijk beroepsbeeld krijgen en zo een gefundeerde keuze kunnen maken. Voortijdig School Verlaten zou op deze manier nog verder teruggedrongen worden.

Verantwoordelijkheid
Ook gaf de wethouder aan van mening te zijn dat niet alleen het onderwijs verantwoordelijk is voor het begeleiden van leerlingen bij een overstap van basisschool naar voortgezet onderwijs en vervolgens mbo/havo/hbo, maar ook de ouders en ondernemers. De heer Weyers zal deze problematiek ook op de politieke agenda zetten.

Academie Geüniformeerde Beroepen
Van het bezoek aan de Academie Geüniformeerde Beroepen was de wethouder erg gecharmeerd. Hij zag daar leerlingen die bij een oriëntatietraject een voorbeeldcasus kregen over hoe te handelen in een conflictsituatie en daarbij al in uniform waren.