Door op 30 juni 2014

Biebdebat Pesten, respect voor elkaar, 27 juni 2014

Er zijn veel deelnemers aan het maandelijks biebdebat van de PvdA. Het onderwerp pesten houdt mensen bezig. De debatleider Heleen Huizinga stelt Bob v.d. Meer voor als expert op het gebied van pestpreventie.
Als jong leraar had hij ervaren hoe kinderen elkaar kunnen pesten. Ook hoe moeilijk het is om daar een goede methode voor te vinden om het pesten tegen te gaan. Het is een attitude verandering, beseffen hoe ingrijpend pesten kan zijn. Er wordt weinig aandacht aan geschonken in de opleiding van leraar, al blijft het pesten niet exclusief voor het onderwijs.
Het in beeld brengen van groepen die betrokken zijn bij het pesten is een begin. Hij noemt daarbij,de pester, het slachtoffer, de leraar, ouders, de zwijgende meerderheid. De laatste groep zou meer gemobiliseerd moeten worden om het systeem rond het slachtoffer te veranderen. Niet toezien maar ingrijpen. Dat werd ook onderschreven door aanwezige leerkrachten en enkele ervaringsdeskundige.
Dat niet alleen het slachtoffer weerbaar gemaakt moet worden maar ook de pester wordt aangepakt werd bevestigd door de aanwezigen. Onderwijs kan regels stellen niet van bovenaf maar met de leerlingen samen. Wat vindt men belangrijk in de samenleving, hoe gaan we daarin met elkaar om. Verantwoordelijkheid dragen voor een goede sfeer onderling.
De stelling moet er dwang zijn om een pestprotocol te maken, werd niet door iedereen met ja beantwoord. Dwang werkt niet effectief, signaleren en een goede afspraak binnen een groep kan beter werken. Signaleren en daar iets mee doen was ook voor de slachtoffers van pesten de beste manier om het te doorbreken. Buiten dat zijzelf sterker worden gemaakt is het erkennen en herkennen van pesten een positief signaal.
Scholen hebben voldoende aandacht voor pesten, een stelling die niet direct met ja te beantwoorden is. Er is ook een beleving die meegenomen moet worden bij het woord pesten. Waar gaat plagen over in pesten. Hoe kijken de leerkrachten zelf aan tegen bepaald gedrag. Hoe sterk is de groepsdwang om gedrag acceptabel te vinden. Veel kinderen ervaren een vorm van niet serieus genomen worden. Dat is slecht voor het zelfbeeld, een eenduidig antwoord is daar niet altijd op te vinden.
Veiligheid bieden een open houding en goed luisteren zijn volgens Bob v.d. Meer het begin om pestgedrag tegen te gaan. Protocollen kunnen helpen maar zijn niet per definitie effectief.
Hij wil graag meedenken over situaties die gesignaleerd worden, men kan hem bereiken op [email protected]
Een interessant debat, waar geen kant en klaar oplossing gevonden kan worden voor het pesten dan alleen dat respect voor ieders eigenheid, een begin kan zijn om het uit de maatschappij te verbannen.
Heleen Huizinga dankt ieder voor hun aanwezigheid en inbreng.

Het volgende biebdebat van de PvdA is op de laatste vrijdag van september.