25 oktober 2014

Bossche verkiezingen: stad van Middeleeuwen of stad van morgen?

Een aantal jaren geleden waren we te gast in een Beiers stadje. Zo’n slaperig Middeleeuws provinciestadje in het zuiden van Duitsland dat eens per jaar opleeft: tijdens de Oktoberfesten. Mannen in lederhösen en vrouwen in korset waggelden in elkanders armen, aan de andere arm een bierpul, door de met stro bedekte straten en stegen. Het was er reuze gezellig.

Voor twee dagen wel te verstaan. Want dat slaperige provinciestadje leed zwaar onder weinig bedrijvigheid, wegtrekkende jongeren en steeds slechtere sociale voorzieningen. De Middeleeuwen bleken niet de toekomst.

Dat geldt ook voor Den Bosch. Terecht koesteren we onze zichtbaar rijke historie. De Uilenburg, die Dieze, de munt en de muur maken Den Bosch mede tot een unieke stad. Net als het Paleiskwartier, het Museumkwartier en de oude veevoerfabriek De Heus waar creatieve en innovatieve ondernemers de kans krijgen. In een unieke stad gaan verleden en toekomst hand in hand.

In onze stad wil de hang naar het verleden helaas nog wel eens doorslaan. Historie wordt als hét argument gehanteerd bij ontwikkeling van de stad. En dus krijgen we met dank aan Middeleeuws denken een puthuis uit 1520 op de markt met bijbehorend Onze-Lieve-Vrouwehuisje – destijds ook gebruikt als schandpaal.

In aanloop naar de verkiezingen doen VVD, Bosch Belang, CDA, Bossche Volkspartij en OPA (what’s in a name) er nog een schepje bovenop: de Pieckenpoort moet teug. Een Middeleeuwse poortgebouw met vier hoektorens en een puntdak aan het begin van de Vughterstraat. Bosch Belang schreef bij de stemwijzer nog op dat ze het geld liever in de zorg staken maar is drie weken voor verkiezingsdag toch door de pomp. Een Middeleeuwse stadspoort is wat Den Bosch nodig heeft.

De wens van de PvdA is een andere. We willen dat over vierhonderd jaar Bosschenaren vol trots door hun stad lopen en zeggen ’dat hebben ze mooi gemaakt in 2014’. Dat betekent dat we verder moeten durven denken dan ons verleden. Dat we niet alles uit de Middeleeuwen terugbouwen maar ook nog iets aan de verbeelding van Bosschenaren durven overlaten. Of zelfs iets nieuws durven neer te zetten. Op 19 november is ook dat de keuze. Kiezen we voor vertrutting of vooruitgang? Voor de middeleeuwen of voor een moderne stad?

Laat vrijdag 31 oktober om 16.30 uur horen waar jij staat bij het PvdA-BIEBdebat!