Dirigent Koninklijke Harmonie Sjef Ipskamp zwaait af

15 april 2021

‘Werken met lokale muzikanten en artiesten was het fijnste’

Sjef Ipskamp gaat dit jaar met pensioen. Ipskamp was 42 jaar dirigent van de Koninklijke Harmonie in Den Bosch. Daarnaast was hij arrangeur. In 2017 werd al gedecoreerd en in augustus krijgt hij AOW. Sjef begon zijn loopbaan als saxofonist bij de Kapel van de Koninklijke Luchtmacht. Een leven in dienst van de muziek.

Alle optredens liggen al bijna een jaar stil. Sjef heeft het gemist, heeft veel thuis muziek geschreven. Hij mist het spelen voor publiek en mist vooral ook de mensen om hem heen die muziek maken. Ipskamp spreekt: “Ik kan wel muziek maken met een computer, daar kan ik een heel orkest laten meespelen, maar dat digitale orkest doet ook precies wat ik wil en dat doet een orkest niet. Wat de mensen inbrengen blijft belangrijk.”

Arrangeren is een dagtaak.
Met veel bekende artiesten deelde hij het podium: Willeke Alberti, Benny Neyman en Albert West, om er maar een paar te noemen. Als dirigent maar ook als arrangeur was hij betrokken bij de uitvoering. “Dus dan word ik gebeld door een orkest met het verzoek de noten bij een nummer te schrijven. Dan zijn er opnames gemaakt van de hits die ze hadden maar daar is geen bladmuziek meer van.”

“Maar dat dus op papier zetten van die noten, het arrangeren, dat is een hoop werk, want je hebt vele verschillende instrumenten en daar moeten alle noten van op papier gezet. Dus daar heb ik wel een dagtaak aan.”

“Met carnaval, De Blauwe Avond en het Grand Gala du Kwek hier in Den Bosch werk ik ook met lokale artiesten. Erg leuk, want bekende artiesten zie je meestal maar één keer, met lokale artiesten kan ik meer een band opbouwen.”

“Het is fijn als je een paar hoogvliegers in het orkest hebt die de kar kunnen trekken. In Den Bosch ben ik gelukkig gezegend met veel hoogvliegers. Je moet de sterke en minder goeie muzikanten met elkaar laten samenklinken. Een valse noot wordt door muzikanten zelf wel opgemerkt. Het is niet zo dat de zweep erover moet. Die tijd is geweest. De mensen willen ook een biertje drinken.”

Vraag aan Ipskamp: had je wel eens orkest waar het echt verkeerd ging? “30 jaar geleden had ik een orkest in de Betuwe; daar speelde een saxofonist, niet om aan te horen. Dus vroeg ik: ‘Wat vind je er zelf van?’ Zijn antwoord was: ‘Ik weet niet hoe het dáár klinkt, maar hier klinkt het wel aardig!'”

De harmonie komt niet meer voor spelen als iemand 50 jaar getrouwd is. Die tijd is voorbij. Toch is de Koninklijke één van de weinige harmonieën die zich nog op straat vertoond.

“In het westen zijn we snel een toeterclub”.
Ipskamp vervolgt: “Met carnaval, intocht van prins, de avondvierdaagse en de intocht van Sinterklaas, dan komen wij tevoorschijn. Ik vind het wel jammer dat harmonieën niet meer buiten lopen, niet meer marcheren. Dat hoort bij een harmonie. Sommige leden voelen zich soms snel voor schut gezet, die trekken het officiële harmoniepak niet snel meer aan. Je kan niet hebben dat alles door elkaar zit. Dus niet de één met spijkerbroek en een ander in harmoniepak. Gelukkig is dat bij de Koninklijke Harmonie wel allemaal goed geregeld.”

“Vroeger waren mensen nog trots dat ze bij de harmonie zaten en trokken ’s morgens al het pak aan. Maar gelukkig kijken de mensen in het zuiden van het land niet vreemd op kijken als ik in tenue naar een optreden loop. In het westen van het land vragen de mensen zich snel af: ‘Is die gast wel goed bij zijn hoofd?’ Daar worden we snel ‘hoempapa’ of ’toeterclub’ genoemd.”

Albert West
Een speciaal plekje heeft Sjef ingeruimd voor de te vroeg overleden Albert West. “Daar heb ik veel concerten mee gedaan. Ook met Lee Towers, die kwam uit hetzelfde dorp als ik, Ridderkerk. Lee was ontzettend aardig, maar hij was ook lastig. Daar moesten altijd een hoop puntjes van op de i. Wat onvergetelijk was, was het optreden met Johnny Logan en Albert West met ons orkest erbij. Die deden een duet, ‘Give a little love’. Een groot succes.”

Investeer in mensen
Ipskamp, die ook lid is van de PvdA, steekt zijn mening niet onder stoelen of banken. Ipskamp laat weten: “De overheid zou meer mogen investeren in de mensen en minder in de stenen. Er werd veel geïnvesteerd in De Muzerije en er komt voor vele miljoenen een nieuw theater op de Parade. Ondertussen is het bijna niet meer mogelijk om betaalbaar op de alle instrumenten nog les te krijgen. Dat is in de loop van de jaren vooral voor volwassenen allemaal wegbezuinigd.”

Afscheid
“Ik vond het allemaal leuk, ik hoef nog niet iets neer te zetten. Als Albert West nog geleefd had, had ik het leuk gevonden als hij bij mijn afscheid had opgetreden. Maar ik blijf muziek maken, en ik blijf in Den Bosch dingen doen: theatershows, 3W’s  en De Bossche zomer. Bovendien ben ik nog steeds dirigent in Uden.”

Kunnen we Sjef dit jaar nog op het podium zien? Sjef laten weten: “Er komt een film, ‘Het verdriet van carnaval’. Als de film er is, gaan we die live begeleiden. De muziek wordt gecomponeerd door Jesse Passenier, winnaar van de Rogier van Otterloo Award 2017. Dat zal in november plaatsvinden. In oktober, op Hartjesdag, doen we een buitenconcert bij de Paternoster. Maar dat is nu allemaal onder voorbehoud. Dus er liggen nog een paar repetities in het verschiet! De advertentie voor de nieuwe dirigent staat uit, maar hij/zij krijgt in Den Bosch een goeie club. Dat is zeker!”

Geschreven door: Jos Oerlemans.