Door op 18 september 2016

Dreigend en autoritair

Een van de belangrijkste lessen die mijn moeder mij heeft geleerd, is: zorg dat je voor jezelf kunt zorgen. Daar ben ik haar nog steeds dankbaar voor. Zelfstandig en onafhankelijk kunnen leven, is een groot goed. Het lijkt me dan ook een gruwel om in de bijstand te moeten belanden. Ik ken mensen die dat is overkomen. Mensen die in de periode van recessie hun baan zijn kwijt geraakt. En bij voorbeeld gezien hun leeftijd moeite hebben om weer aan de slag te komen. Dat is frustrerend. Veel erger is de manier waarop een aantal van hen door Weener XL is behandeld.

Voorbeeld 1:(de namen zijn gefingeerd): Babette (63) neemt vakantie op. Ze geeft haar vakantiedagen keurig door aan Weener XL. Denkt ze. “Noem mij naïef, maar ik was er vanuit gegaan dat die vakantiedagen werkdagen zijn. Net als in het werkende leven. Niet dus. Ook de weekenden tellen mee. Ik bleek te veel ‘verlof’ te hebben opgenomen. Toen ik terug kwam van vakantie was mijn uitkering stopgezet. Ik kreeg ook een aangetekende brief omdat ik een overtreding had begaan en een boete van bijna 300 euro. Toen brak er iets. Ik heb een fout gemaakt. Maar ik ben geen crimineel.”

Voorbeeld 2: Theo (59) heeft zijn hele leven gewerkt. Een eigen bedrijf gehad. Midden in de recessie, 4 jaar geleden, ging de zaak failliet en kwam Theo bij Weener XL terecht. “Ik heb training na training gevolgd. Hoe schrijf ik een sollicitatiebrief, hoe maak ik een c.v. enzovoorts, enzovoorts. Ik heb keurig 40 sollicitatieactiviteiten per week verricht. Ik denk niet dat er een instelling in Den Bosch is die nog geen brief van mij heeft. Mijn netwerk heb ik –tig keer benaderd. Ik wil ook heel graag aan de slag. Maar jaar na jaar op deze manier bezig blijven, is zinloos. Over maatwerk valt niet te praten. Dan wordt er gezegd: meneer, we kunnen u ook passend werk aanbieden in een beschutte omgeving. Washandjes vouwen dus. Een verkapte intimidatie en erg vernederend.”

Voorbeeld 3: Anja (58) kwam plotseling op straat te staan. Ze combineerde haar betaalde baan met de zorg voor haar hoogbejaarde ouders. Ook toen ze in de bijstand terecht kwam, bleef ze voor haar ouders zorgen. “Ik heb nooit mijn verplichtingen richting Weener XL verzaakt. Ik hoop nog steeds dat ik betaald werk vind. Ook dan zal ik dat combineren met de zorg voor mijn ouders. Helaas lukt dat tot nu toe niet. Weener XL heeft nu een beschikking gestuurd waarin staat dat ik samen met mijn ouders een PGB aan moet vragen. Zodat de mantelzorg die ik verricht, betaald wordt. Mijn ouders willen dat niet. Ik protesteer nooit, want voor je het weet krijg je een strafkorting. Maar dit gaat echt te ver.”

De gemeentelijke Ombudscommissie waarschuwde in het afgelopen jaarverslag al voor toonzettingen en woordkeuzes die als intimiderend, dreigend en autoritair worden ervaren. Bovenstaande voorbeelden onderschrijven dat. Het is prima om mensen zo snel mogelijk toe te leiden naar werk. Zodat ze weer zelfstandig en onafhankelijk kunnen zijn. En daarin mag je, dat was mijn moeder soms ook, strak en streng zijn. Maar wel met respect. Bovenstaande voorbeelden getuigen daar niet van. Weener XL moet meer oog hebben voor de menselijke maat.

Het #BIEBdebat op 30 september gaat over de bejegening van Weener XL. Verantwoordelijk wethouder Huib van Olden is ook van de partij. Lees er hier meer over.