Door op 12 juni 2013

Fractiestandpunt nieuw Theater

Fractiestandpunt nieuw Theater

Er is veel commotie over het raadsvoorstel : ‘Nieuwbouw theater aan de Parade.’ De PvdA-fractie wordt als coalitiepartij door zeer veel mensen benaderd om het ‘monsterlijke gebouw’ niet aan de Parade te bouwen. Maar op dit moment is er helemaal nog geen ontwerp van een architect. De plaatjes zijn gemaakt om aan te geven hoe groot het gebouw wordt.Veel mailtjes krijgen we met voorkeur voor het Paleiskwartier. De fractie concludeerde in 2012 ook op basis van een vergelijkende studie 6 locaties, dat het nieuwe Theater, kwalitatief het beste, het goedkoopst en het best bereikbaar, kon worden gerealiseerd in het Paleiskwartier. Het feit dat het theater dan uit de historische binnenstad zou verdwijnen, vonden wij wel jammer maar leek de PvdA  niet het grootste probleem. Enerzijds om dat het theater in het Paleiskwartier in onze ogen nog steeds in de binnenstad zou staan, zeker met de nieuwe brug ( ‘De Verbinding’, Lombok-, of Paleisbrug), anderzijds omdat op de overblijvende locatie aan de Parade, prima een nieuwe bioscoop kon worden gevestigd.

In het voorjaar 2012 moest het college echter vaststellen dat er in de gemeenteraad geen meerderheid was voor één van de onderzochte locaties. Het college legde de raad het besluit voor om te stoppen met de voorbereidingen van een nieuw theater , het huidige gebouw op te knappen en na de verkiezingen weer verder te gaan. De PvdA fractie en die van GroenLinks konden niet leven met deze vaststelling. We hadden immers met elkaar afgesproken dat we in deze periode een besluit zouden nemen over een toekomstbestendig theater. Door het besluit vooruit te schuiven zouden we dat doel niet bereiken en de stad opzadelen met een verouderd en verder verzwakt theater, duur in onderhoud en niet geschikt voor vele moderne voorstellingen. De coalitiepartners hebben tot de zomer nagedacht. Direct na de zomer zijn we met behulp van een gespreksleider uit de impasse gekomen.

PvdA en GroenLinks wilden graag een nieuw theater. CDA, VVD en Rosmalens belang wilden alleen een nieuw theater als het in de binnenstad zou komen. Ook de oppositie is verdeeld. Niet alleen D66, maar ook
de Bossche Groenen zijn voor het theater in het Paleiskwartier, en de andere partijen willen het oude theater alleen maar opknappen. Na diverse gesprekken en enige ondersteuning van deskundigen hebben we het voorstel van het college om het besluit uit te stellen tot na de verkiezingen, omgebogen.  Er komt een nieuw theater, in de binnenstad, op de huidige locatie. Gezocht moet worden naar wat optimaal mogelijk is op die plaats. Het programma van eisen moest bijgesteld worden, zonder te kort te doen aan onze ambities. Gezocht moest worden naar optimale benutting van de ruimte. Een creatief en technisch hoogstandje met respect voor historie aan het mooiste plein van de stad.

Het voorstel van de coalitie werd in oktober aangenomen, zonder steun van andere partijen. Onze wethouder, Jeroen Weyers was blij dat hij toch aan de slag kon met het ontwikkelen van een nieuw theater en heeft het voorstel in twee stappen uitgewerkt. In februari ging de Raad akkoord met verdere uitwerking van het plan, na vaststelling dat het mogelijk was om het volwaardig theater op de Parade te bouwen met een grote zaal met 950 stoelen en een tweede zaal van 420 stoelen en 1200 staplaatsen. Niet alleen de coalitie stemde voor, ook Bosch Belang, Leefbaar en Knillis. Nu er een voorstel ligt om een voorbereidingskrediet ter beschikking te stellen om het theater door een architect te laten ontwerpen, zijn er lobby’s op gang gekomen.  Een lobby  van de kant van Monumentenorganisaties die bang zijn voor aantasting van het historische stadsgezicht. En, een andere vanuit de bewoners en bedrijven in het Paleiskwartier, die graag een bruisende wijk zonder nare lege plekken willen. Heel terechte behartiging van belangen. De argumenten die beide lobby’s inbrengen zijn door ons echter al vorig jaar afgewogen. In de onderhandelingen zijn we vervolgens op een ander toekomstbestendig plan voor het theater uitgekomen. Onze wethouder Jeroen Weyers  komt nu met een goede uitwerking. Uiteraard blijven wij ervan overtuigd dat het Paleiskwartier betere mogelijkheden zou geven. Echter, in de politiek hebben wij het niet alleen voor het zeggen en wij zien ook voor het gekozen alternatief een uitstekende kans voor de stad en het theater.

Hermie van Ommeren, fractievoorzitter