Door op 1 april 2015

Het Puthuis en de Mariakapel: symbool voor politieke ongeloofwaardigheid

Geen puthuis en Mariakapel zonder voldoende draagvlak in de stad. Voorstanders van het herbouwen van de nepmonumenten op de Markt riepen het om het hardst: draagvlak is de crux. Het bewijs? De 50%-50% financiering: 200.000 euro voor de gemeente en 200.000 euro voor de stichting 1522.

De VVD noemde het puthuis twee jaar geleden nog jubelend: ‘een project van de hele stad’. “De hele stad moet meedenken, meebepalen en meebetalen”, aldus Govert Schermers destijds. Volgens Paul Kagie van Bosch Belang zou het bijeen brengen van de 200.000 euro door de stichting 1522 nog eens onderstrepen dat er meer dan voldoende draagvlak is.

De partijen die het initiatief namen tot de herbouw en van puthuis en de Mariakapel – VVD, CDA, RB BB, LB en Knillis –waren zo overtuigd van de steun van de Bossche bevolking dat zij zelfs een amendement indienden. Daarin werd de gezamenlijke verantwoordelijkheid van de gemeente en de stichting nog eens benadrukt en zelfs als oogmerk benoemd. De stichting zelf nam uitdrukkelijk in de doelstellingen op gezamenlijk verantwoording te willen dragen. “Beide partijen verplichten zich 2 ton in te brengen”, aldus de stichting.

En waar staan we nu? Er is 100.000 euro opgehaald. De stichting wil niet zeggen waar dit geld vandaan komt. Gaat het om een handvol financiers of is er brede steun? Dat maakt nogal een verschil. Hoe dan ook, de stichting is maar tot de helft gekomen. En zou zichzelf moeten opheffen als het de eigen doelstellingen serieus neemt.

Dat doet de stichting niet. De stichting vraagt doodleuk om extra geld. En niet een klein beetje: 100.000 euro extra. En wat zegt dit college? Maakt niet uit, die passen we bij. Bovenop de al eerder vrijgemaakte 200.000 euro. En dat geld halen we uit de pot voor speeltuinen en ander klein onderhoud. O ja, de stichting wordt nog wel gevraagd of ze alsnog 100.000 euro willen ophalen als het puthuis en de Mariakapel er al staan. Een volstrekte farce. Nu al zijn er onvoldoende liefhebbers. Wie trekt nog de portemonnee voor een project dat afgerond en afbetaald is?

In het huidige college zitten dezelfde partijen die het draagvlak als voorwaarde noemden van het totstandkomen van dit project (VVD, CDA, Bosch Belang en Rosmalens Belang). Nu doorduwen druist dus linea recta tegen de eerder door henzelf op tafel gelegde uitgangspunten in. (D66 was en is overigens als enige collegepartij tegen. Maar wat is de waarde van die tegenstem als D66 tegelijkertijd dit restauratie-college legitimeert? En niet verder komt dan een zwak protest? Zo wil D66 de brief waarin gevraagd wordt om meer openheid over de herkomst van de 100.000 euro van de stichting niet mee ondertekenen.)

Als dit college geloofwaardig wil zijn, kan het maar één ding doen: zichzelf in de spiegel aankijken en zeggen: er gaat een streep door het puthuis en de Mariakapel. Eén van de drie speerpunten in het bestuursakkoord is: we werken tussen en met mensen, niet vanuit het stadhuis. Als het college dat speerpunt waar wil maken, dan gaat dit college op zoek naar een geschikt alternatief. Een alternatief dat echt draagvlak heeft in de stad. Het gaat om de inrichting van de huiskamer van die stad: De Markt. Bij uitstek een plek die Bosschenaren zou moeten verbinden in plaats van verdelen. En niet een plek die het symbool moet worden van politieke ongeloofwaardigheid.