13 november 2014

Wonen voor jong en oud: startersleningen & leeftijdsbestendig bouwen

De inzet van de Bossche PvdA voor betaalbare huren en sociale woningen heeft haar vruchten afgeworpen. De goede resultaten die de partij in de afgelopen jaren heeft geboekt smaken naar meer. Om de woningmarkt weer op de rails te krijgen waren belangrijke maatregelen noodzakelijk. Zo zijn er kantoren omgezet in woningen om de leegstand tegen te gaan én betaalbare woningen te creëren. Bovendien zijn er al bijna 150 startersleningen verstrekt om mensen aan hun eerste huis te helpen. Den Bosch kreeg zelfs landelijke aandacht nadat wethouder Weyers aan de alarmbel trok in verband met stijgende woonlasten. Lokaal is er inmiddels een woonlastenakkoord gesloten met als doel mensen die echt in de knel komen met maatwerk te helpen.

Wethouder Wonen en PvdA-lijsttrekker Jeroen Weyers: ‘We hebben de eerste belangrijkste stappen gezet. Maar de economische omstandigheden vragen om continuering van de aanpak en nieuwe inzet van de gemeente, woningcorporaties en het huurdersplatform.’ Zo wil de partij extra geld vrijmaken voor nieuwe startersleningen, een duurzaamheidsfonds opzetten om koop- en huurwoningen zuiniger te maken zodat inwoners kosten zullen besparen en zijn er projecten opgestart waarin Bossche inwoners meer ruimte krijgen om zelf hun woning en woonomgeving met elkaar te ontwerpen. Dit project ‘Vrij Spel’ kan rekenen op bijna 500 geïnteresseerden. Als het aan de PvdA ligt zal dit project snel vervolgd worden in Nuland en Vinkel. Verder wil de PvdA dat sloopwoningen beschikbaar worden gesteld aan studenten. Met deze plannen wil de PvdA de positieve lijn van het huidige beleid voort te zetten.

De PvdA ziet voor de toekomst de zorg als belangrijkste onderwerp. De PvdA wil dat zorg en welzijn in de buurt wordt georganiseerd zodat ouderen niet uit de eigen buurt hoeven te verhuizen. Dat betekent echter ook iets voor de woningen waar mensen oud in worden. Weyers: ‘We moeten er voor zorgen dat iedereen oud kan worden in zijn of haar huis. Aanpassingen aan huis en leeftijdsbestendig bouwen zijn daarvoor van groot belang.’ Dagbesteding, voorzieningen en zorg moeten naar de mensen toe worden gebracht, verbouwing naar behoefte moet mogelijk gemaakt worden. Men met welzijnsorganisaties en zorgpartijen wil de PvdA dit voor elke buurt in De Bosch organiseren, samen met de bewoners zelf.