‘Je moet er ook zijn als de stad in de fik staat’

Door Tom Oostra op 24 oktober 2017

Van 30 oktober t/m 6 november is er een ledenraadpleging voor het lijsttrekkerschap. Op 27 oktober is er een lijsttrekkersavond. Onze journalist Tom Oostra interviewde beide kandidaten. Vandaag publiceren wij het interview met Lisette van der Swaluw, morgen dat met Pieter Paul Slikker.

Eén van haar steunbetuigers noemt haar ‘sociaal intelligent’, zelf omschrijft Lisette van der Swaluw zichzelf liever als een verbinder, zowel in de stad en in de wijken als in de politieke arena. ‘Minder ik, meer wij’ is haar motto. “Je kunt geen politiek bedrijven als je niet weet wat er speelt in de stad en in buurten en wijken.”

Hoe heeft jouw afgelopen week eruit gezien?

“Vier dagen in de week werk ik aan het citymarketingbeleid van de nieuwe gemeente Meierijstad. Daarvoor ben ik veel op pad, ben ik veel aan het netwerken. Ik probeer het dna van die stad te doorgronden en te onderzoeken waar behoefte aan is. Een uitdagende klus.”

En dan is er nog je werk voor de Partij van de Arbeid.

“Ja, ik werk elke dag en bijna elke avond. Voor mijn politieke werk lees ik veel en er is altijd wel iets te doen voor de partij. Ik doe het met veel plezier.”

Je kookt graag, wat zijn je culinaire hoogstandjes van deze week?

Lachend: “Nou, die waren er deze week niet, hoor. Zeker in een drukke werkweek is het voor mij even snel binnen rennen en wat groente met vlees of vis naar binnen werken. Maar het klopt dat ik graag kook. Met kerst, als het wat rustiger is, trek ik daar veel tijd voor uit. Inclusief boodschappen doen ben ik al gauw een paar dagen kwijt.”

Een druk bestaan en dan staat ook nog eens de lijstrekkersverkiezing voor de deur. Voer je veel campagne?

“Ik voer wel campagne, maar ik vind het eerlijk gezegd niet leuk. Ik had het beter gevonden als de kandidaatstellingscommissie een lijsttrekker had gekozen. Ik steek m’n tijd liever in de partij en het naar voren brengen van onze standpunten.”

Eén van je steunbetuigers noemt je ‘sociaal intelligent’. Wat is dat eigenlijk?

“Dat zal je aan hem moeten vragen, maar ik denk dat hij bedoelt dat ik makkelijk contact maak en mensen snel aan elkaar verbind. Ik heb zelf de afgelopen jaren heel erg ingezet op verbinding: in de stad en in de wijken, in onze fractie en in de politieke arena. Met die lijn hebben we als PvdA veel bereikt en ik hoop ook dat onze leden dat ook zien als ze straks een keuze maken voor de nieuwe lijsttrekker.”

Jouw slogan is ‘Minder ik, meer wij’. Wat bedoel je daarmee?

“Dan heb je het weer over verbinden. Veel mensen voelen zich in de steek gelaten door de politiek. Je hebt juist die mensen nodig om wat te bereiken. Je kunt geen politiek bedrijven als je niet weet wat er in de wijken speelt. En dan kun je nog zo vaak de wijken ingaan, je moet de mensen ook wat te bieden hebben, samen zoeken naar oplossingen. Niet luisteren om het luisteren. Mensen laten meedoen en meebeslissen en sommige wijken hebben daarbij een zetje in de goede richting nodig. Mensen hebben zelf vaak de beste ideeën bij wat er moet gebeuren in hun wijk.”

Kun je daar een voorbeeld geven?

“Kijk naar de Poeldonk, waar insectenfabriek Protix zich wilde vestigen. Bewoners van de Meerendonk en de Gestelse Buurt trokken samen op in hun protest. Dat is echt een samenbindende factor geweest. En ze hebben het voor elkaar gekregen. Als raadslid en fractievoorzitter kun je luisteren, advies geven en in de raad stevig je stem laten horen. Nu komt er gelukkig woningbouw op die plek in plaats van die fabriek. De bijvangst is dat de mensen elkaar hebben leren kennen.”

Op welke passage uit het verkiezingsprogramma ben je het trotst?

“Het programma is nog niet helemaal af, we moeten het nog finetunen. De bouw van 1000 woningen per jaar en van zwakke wijken weer sterke wijken maken zijn wel echte speerpunten. Over betaalbare koop- en huurwoningen kun je gewoon afspraken maken, ook in de vrije sector. Er moeten meer woningen bij in de categorie van circa 300 euro per maand, daar zijn veel jongeren naar op zoek.”

Ik zou je graag een paar stellingen voor willen leggen. Laten we makkelijk beginnen. Beatles of de Rolling Stones?

Zonder aarzeling: “Beatles.”

Trump of Poetin?

“Poetin, die vind ik iets creatiever.”

De Klassieker staat voor de deur, dus wie gaat er winnen?Feyenoord of Ajax?

“Feyenoord. Ik ben een Feyenoorder in hart en nieren. Ik hou van dat werkvoetbal. Ik ga naar Leuven dit weekend, maar ik ga m’n best doen om de wedstrijd te kijken.”

Overigens heeft Ajax de wedstrijd zondag gewonnen met 1-4.

Binnen een geëmancipeerde partij als de PvdA heb ik een streepje voor in de verkiezing voor het lijsttrekkerschap.

“Ja en nee. Het aantal vrouwen in de gemeenteraad is geen afspiegeling van de samenleving en zelf pleit ik ook voor meer vrouwen in de politiek, maar dat maakt niet dat ik per se een streepje voor heb. Primair gaat het erom dat je geschikt bent om lijsttrekker te zijn. Als twee kandidaten gelijkwaardig zijn, zou ik inderdaad voor een vrouw kiezen.”

Lijsttrekker met behoud van het huidige aantal zetels of geen lijsttrekker en een zetel erbij?

“Dan dat laatste. Je wil toch het beste voor de partij.”

Pieter Paul is je tegenstrever als het gaat om het lijsttrekkerschap. Wat is zijn sterkste punt?

“Pieter Paul is heel gedreven, talentvol, snel en weet via social media veel mensen te bereiken. Bovendien is hij enorm betrokken bij de stad.”

Is er nog iets wat je graag kwijt wilt?

“Het is een voorrecht om fractievoorzitter te zijn. Het raadswerk heeft veel leuke kanten, je zit bijvoorbeeld altijd op de figuurlijke eerste rang. Als het goed gaat, maar ook als het niet goed gaat. Je moet er ook zijn als de stad in de fik staat. Als raadslid heb je de verantwoordelijkheid om je oor overal te luister te leggen.”

 

www.lisettevanderswaluw.nl