1 juli 2013

PvdA-biebdebat: Vertrouwen in samenwerking Stad en platteland

Vrijdag 28 juni 2013 kwam een vijftigtal mensen naar de Bossche binnenstadsbibliotheek om te praten over de verschillen tussen wonen in een stad of in een dorp. Er waren deelnemers uit Oss, Ooijen, Nuland, Vinkel, Schijndel , Rosmalen, Empel en ’s-Hertogenbosch. Het grootste verschil bleek al snel te zijn, dat in de stad er meer ruimte is voor ‘anonimiteit’. Daarentegen is in het dorp de sociale samenhang sterker. De mensen die liever in de stad wonen willen wat meer persoonlijke vrijheid, terwijl dorpelingen meer houden van de verbondenheid tussen de inwoners.  Joep Mol, aanvoerder van de stedelingen schetste de positieve kanten van de brede stedelijke net werken.

De gemeente Maasdonk koos onlangs voor een opdeling: Geffen sluit zich aan bij de stad Oss, de dorpen Nuland en Vinkel bij de stad ’s-Hertogenbosch. Volgens de debaters levert dat weinig problemen op. De identiteit van de dorpen raakt niet aangetast. Twee mensen uit de dorpsraad van Nuland zijn er van overtuigd dat het bestuurlijk nodig is om in een groter verband te gaan werken. Dit zal geen enkel probleem opleveren als de eigen identiteit van de dorpen blijven gerespecteerd. Vanuit Rosmalen en ook vanuit het dorp Ooijen, bij Lith, werd uit ervaring gesproken. Bij een herindeling langer geleden zijn deze dorpen bij resp. Den Bosch en Oss ingedeeld. De dorpen hebben daar alleen maar meerwaarde van ervaren.

Een kritische deelnemer wees op een artikel in de Volkskrant van afgelopen week over de gemeente Hardenberg. Daar uit bleek dat de heringedeelde dorpen het gevoel hebben, dat ze als melkkoe worden gebruikt voor het bouwen van bijvoorbeeld een te groot nieuw gemeentehuis. De aanwezigen herkenden dit proces niet in Noord-Oost Brabant.

De aanwezige bestuurders stelden dat  er  nog veel meer regionale samenwerking nodig is om de komende tijd alle gemeentelijke taken goed te kunnen uitvoeren. Laurens van Voorst, aanvoerder van de dorpelingen, stelde dat  hierdoor de democratische controle onder druk komt  te staan. Jetty Eugster, burgemeester van Schijndel pleitte daarom voor samengaan van gemeenten in plaats van te kiezen voor ambtelijke samenwerking. Geert Snijders, wethouder in ’s-Hertogenbosch achtte het echter mogelijk door goede afspraken in de regio tussen afzonderlijke gemeenten ook veel te realiseren, zonder dat de democratie in het geding komt.

Hermie va n Ommeren