PvdA Den Bosch presenteert verkiezingsprogramma ‘Omdat het socialer moet’

9 januari 2022

De Bossche PvdA schreef de afgelopen maanden met ruim 70 maatschappelijke partijen uit stad en omliggende dorpen haar programma. Armoedewerkers, woningbouwcorporaties, sportverenigingen, huurders, zorg- en welzijnsinstellingen, cultuurmakers, jongeren en duurzaamheidsinitiatieven schoven aan bij de programmacommissie van de partij om een programma van de stad, voor de stad te schrijven. Lijsttrekker en wethouderskandidaat Pieter Paul Slikker wijst op vijf grote plannen die een sociale omslag voor Den Bosch en de dorpen kunnen betekenen:

Offensief tegen de woningnood:

De Bossche woningbouw wordt radicaal omgedraaid. De komende jaren bouwen we 80 procent betaalbaar in plaats van 60 procent duur zoals het college de afgelopen jaren deed. Ook krijgen corporaties sneller meer grond zodat ze de komende jaren 400 woningen per jaar kunnen bouwen in plaats van 200. Een Bosch Huurteam gaat huurders bijstaan om huisjesmelkers aan te pakken. Wie een huis koopt krijgt zelfbewoningsplicht om beleggers uit de markt te drukken.

Energiefonds van tientallen miljoenen voor arme inwoners:

Met een klein inkomen en weinig spaargeld is het isoleren van je huis en het overstappen naar schone energievoorziening onmogelijk. Daarom wil de PvdA een energiefonds van tientallen miljoenen voor mensen met een klein inkomen of weinig spaargeld. De torenhoge financiële reserve van 500 miljoen (twee keer zo hoog als bij een gemiddelde gemeente) van Den Bosch wordt daar voor een deel voor benut. Inwoners lossen renteloos af met wat ze op hun maandlasten besparen waardoor het fonds zich deels terugverdient, inwoners uiteindelijk minder maandlasten hebben en de klimaatopgave sneller wordt gehaald.

Basisbanen bij sportclubs en wijkgebouwen en een stad zonder jeugdwerkloosheid:

Conciërges op scholen, onderhoudsmensen bij sportvoorzieningen, beheerders van wijkgebouwen – ze zijn er vaak niet meer terwijl we ze bijzonder goed kunnen gebruiken. Daarom starten Den Bosch met basisbanen. Maatschappelijk relevant werk tegen een eerlijk loon. Ook gaat de PvdA voor een jeugdwerkloosvrije stad. Jongere krijgen bij werkloosheid direct ‘triage’ (in plaats van een uitkering en nauwelijks hulp): een passend aanbod voor werk of omscholing. Dit zoals de commissie Borstlap al langer bepleit.

Muziekles, studie- en huiswerkbegeleiding voor àlle kinderen:

Voor veel kinderen is het de normaalste zaak van de wereld dat ze na de schooldag naar een commerciële huiswerkbegeleider fietsen om bijgespijkerd te worden. Ook muziekles en cultuureducatie is voor veel kinderen normaal. Veel ouders kunnen dat niet betalen. Samen met Huis)73, scholen en initiatieven als PowerUp073, NumerOne, 4West en Hambaken Connect realiseren de gemeente als het aan de Bossche PvdA ligt een basisvoorziening voor zowel huiswerk en studievoorziening als voor muziekles voor álle

kinderen om achterstand en tweedeling vanaf de wieg een halt toe te roepen.

Bossche wijkaanpak: geld voor wijken, jongerenwerk, verenigingen en sportclubs:

De groeiende tweedeling tussen kansrijke en kwetsbare wijken moet een halt worden toegeroepen vindt de Bossche PvdA. De afgelopen jaren werd er bezuinigd op het verenigingsleven, extra jongerenwerkers op straat werd voor elkaar gebokst door ze uit jongerencentra weg te halen, de jeugdsportsubsidies voor clubs werd op beknibbeld en het aantal vierkante meters wijkgebouwen moest minder. De PvdA wil een omslag in dat denken: de kost gaat voor de baat uit zegt de partij. De torenhoge financiële reserves en de nagenoeg allerlaagste woonbelasting van Nederland zijn geen doel op zich. Een stad waar het fijn is om te leven wel. De partij trekt daarom extra geld uit voor wijken, jongerenwerk en verenigingen en vraagt van woningbezitters met een klein koophuis dubbeltjes per maand en mensen met een duur koophuis enkele euro’s om de groeiende tweedeling een halt toe te kunnen roepen.

Lijsttrekker Pieter Paul Slikker: ‘een kind dat opgroeit in de Bossche Meerendonk of op de Groote Wielen leeft 7 jaar langer, 15 jaar gezonder, kan later wél een huis kopen en is vele malen rijker en gelukkiger dan een kind dat op een steenworp afstand in de Gestelsebuurt wordt geboren. Die tweedeling kleiner maken, wijken sterker maken, een gelukkig leven voor álle Bosschenaren. Dat is wat wij willen met ons plan voor Den Bosch en de dorpen.’

Bent u benieuwd geworden naar ons programma? Lees dan hier ons volledige verkiezingsprogramma!
In sneltreinvaart alles weten over onze plannen? Lees dan hier de samenvatting van ons programma.