PvdA Den Bosch wil actie tegen leegstand winkels

Door Jolanda van Gool op 30 september 2020

De Partij van de Arbeid in Den Bosch wil dat het college de leegstand van winkels in de gemeente ’s-Hertogenbosch aanpakt. Dat kan bijvoorbeeld door in winkelgebieden meer ruimte te bieden aan wonen, werken en ontmoeten, betoogt raadslid Jolanda van Gool. Of door opnieuw in zee te gaan met VOLOP Den Bosch, die als bemiddelaar in leegstaand vastgoed tijdelijk onderdak biedt aan goede initiatieven in de stad.

Donkere wolken pakken zich samen boven het Bossche winkelgebied. Bij Stichting Ondernemersfonds Centrum ‘s-Hertogenbosch (SOCH) stonden aan het begin van 2020 in totaal nog 914 ondernemers met panden in de binnenstad, zowel winkeliers als horeca, geregistreerd. Momenteel zijn dat nog maar 836 ondernemers. Een verschil dus van 78, en dat alleen in al in de afgelopen negen maanden.

De leegstand in de winkelgebieden is momenteel 7,6 procent, zo becijferde onderzoeksbureau Locatus. De verwachting is dat dit toeneemt tot bijna 10 procent eind volgend jaar. Dan staan in Nederland zo’n 21.500 winkelpanden leeg.

De coronacrisis maakt het er bovendien niet beter op, zegt PvdA-raadslid Jolanda van Gool. “Uit de analyse van Locatus bleek ook dat Den Bosch in de top tien staat van hardst getroffen winkelgebieden door de coronacrisis in Nederland. Je zou dus kunnen zeggen dat het coronavirus ongenadig huishoudt in de Nederlandse winkelstraten en zeker in de Bossche winkelstraten. De ontwikkeling van leegstand zagen we al eerder ontstaan, maar het coronavirus versnelt deze trend.”

De PvdA vraagt het college dan ook om in actie te komen door in samenspraak met winkeliers en de provincie tot een oplossing te komen. Zo zou in winkelgebieden ook ruimte moeten komen voor wonen, werken en ontmoeten.

Tegelijkertijd wijst Van Gool op VOLOP Den Bosch, die leegstand aanpakt door de tijdelijk beschikbare ruimte in te zetten voor goede initiatieven. In de vorige crisisperiode zorgde VOLOP Den Bosch in korte tijd voor de invulling van 75 leegstaande panden. Toen het economisch beter ging, oordeel het college dat de inzet van VOLOP niet langer nodig was.

“Wat de PvdA betreft is het tijd deze keuze te heroverwegen. Met steun van de provincie is VOLOP juist in deze periode bijzonder succesvol in bestrijding van de leegstand”, weet Van Gool, die vreest voor een sneeuwbaleffect als er niet ingegrepen wordt.

“Een straat met veel dichtgetimmerde etalages is minder aantrekkelijk om te bezoeken, dus de nog resterende winkeliers krijgen het dan nog moeilijker.”

Jolanda van Gool

Jolanda van Gool

Jolanda van Gool (Kaatsheuvel 1975) zit sinds 2018 in de gemeenteraad voor de PvdA-Den Bosch. Haar missie in de Bossche raad is het terugdringen van de groeiende ongelijkheid en het terugdringen van de armoede in de stad: ‘Den Bosch is een stad om kei trots op te zijn en we zingen met de carnaval altijd

Meer over Jolanda van Gool