24 juni 2013

PvdA op de fiets langs bijzondere projecten in de stad

Een verborgen speelplek midden in het centrum, een buurtmoestuin en een stichting die zich inzet voor mensen met afstand tot arbeidsmarkt. Langs deze en nog een aantal andere inspirerende projecten in de stad fietste gistermiddag een groep van ca. 20 PvdA`ers. De tocht begon in de Hinthamerdriehoek waar een veelgebruikte en idyllische speeltuin is die wordt beheerd door de buurt. ’s Avonds gaan de toegangshekken op slot, zodat er geen ongenode gasten kunnen rondhangen. De speeltuin is niet alleen populair bij kids. Ook volwassen buurtbewoners picknicken of borrelen er regelmatig.

De tweede halte was dierenpark, theetuin en accommodatie de Oosterhoeve aan de Oosterplas. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt vinden hier een dagbesteding. De bekostiging van de begeleiding ging voorheen uit het PGB. Nu dat niet meer kan, wordt het werk waarschijnlijk overgenomen door instellingen. “Het zou veel slimmer zijn als die instellingen aanhaken bij initiatieven in de buurt die al goed lopen”, vond o.a. Margreet van Dijl. Snel daarna zat ze alweer op de fiets richting de Musselstraat,  waar Annemarie Posset de speeltuin liet zien die er op initiatief van de buurt is gekomen en ook door de buurt wordt beheerd.

En zo kent Den Bosch meer mooie  initiatieven ‘van onderop’. Na een korte stop in het prachtige, nieuwe woon- en wijkcentrum De Biechten werd halt gehouden bij  buurtmoestuin de Graafse Hof. Krakers in het voormalige sociaal cultureel centrum De Patio ruimden een deel van hun onderkomen leeg voor jongeren die amok maakten in de buurt. Het terreintje naast de Patio, waar zij eerder rotzooi trapten, werd door de krakers ingericht als buurtmoestuin. Inmiddels wil ook het wijkplatform Oost aanhaken en het initiatief verder uitbouwen. Als de ‘kracht van de stad’ daadwerkelijk de ruimte krijgt, gaat er – soms letterlijk – heel wat moois groeien en bloeien. De fietsende PvdA-ers, die de dag afsloten met een nat pak en een borrel in het (gelukkig) Warm Onthaal waren daar getuige van.