PvdA wil verplichte BKR-registratie na schuldsanering verkorten

19 april 2023

Wat de Bossche PvdA betreft heeft iedereen recht op een tweede kans, juist ook nadat je in de problematische schulden bent beland. Het recht om weer met een schone lei te beginnen. Voor mensen die eenmaal in de schulden zijn beland, lijkt dat soms ver weg te zijn. Terwijl onderzoek al lang laat zien dat het perspectief op een echt nieuwe start de kans op het niet opnieuw in de schulden te geraken alleen maar vergroot. Deze groep mensen is gebaat bij goede begeleiding en hulpverlening iets waar we in Den Bosch al veel in investeren. Maar ook bij het, na een schuldentraject, met een schone lei aan het leven te kunnen beginnen. De langdurige BKR-registratie die nu volgt na een schuldentraject kan daarin een belemmering vormen.

Reden voor de Bossche PvdA om die lengte van BKR-registraties te willen herzien. Want terugval in de schulden is voor niemand goed. Het kost de gemeente veel geld maar ook het zelfvertrouwen van de schuldenaar loopt een verdere deuk op. Met als risico terugval in de schulden.

Het totale traject vanaf het ontstaan van problematische schulden, de drempel overgaan om hulp te vragen, de intake voor een schuldsaneringstraject en dan het driejarig schuldsaneringstraject zelf: bij elkaar gaat het om vele jaren. Nu komen daar dan nog eens vijf jaren bij. Want als je dan eindelijk je schulden afgelost hebt, volgt een registratie bij Bureau Krediet Registratie (BKR). Door die kredietregistratie is het bijna onmogelijk om een lening of een hypotheek af te sluiten en staat je leven nog langer “on hold”.

In G4 verband is recent besloten om per 1 januari de periode van vijf jaar BKRregistratie te verkorten naar zes maanden. Juist vanuit het argument dat terugval in de schulden daarmee voorkomen kan worden. En een onderdeel vormt van goede begeleiding en hulp aan mensen met schulden. De Bossche PvdA zou dit ook graag in Den Bosch zo zien en heeft daarom de volgende vragen voor het college:

• Deelt het college het beeld van de PvdA dat een BKR-registratie van vijf jaar een lange periode is waarmee het mensen – die al een jarenlange schuldsanering achter de rug hebben gehad – moeilijk wordt gemaakt om volledig mee te kunnen doen in de maatschappij?
• Wordt in Den Bosch in individuele gevallen al eens gebruikgemaakt van de mogelijkheid om de BKR-registratie in te korten? Zo niet:
• Wil het college onderzoeken of ook in Den Bosch de duur van de BKRregistratie generiek kan worden teruggebracht, in lijn met het besluit van de G4? Zo nee, waarom niet?