Door op 3 maart 2015

Vrouwen bezetten raadszaal zondag 8 maart

Op zondag 8 maart organiseert het VIP-team (Vrouwen in Politiek PvdA Den Bosch) een Gemeenteraad met Bossche vrouwen. In de gewone raad van 39 raadsleden is 1/3 vrouw. Ook het college en de griffier zijn man, dus het bestuur bestaat uit één Bossche Bossen mannenbolwerk. Vrouwen vieren al honderd jaar vrouwendag maar het lijkt niet op te schieten. Voor Inke Katoen, voorzitter VIP, reden om met zo’n 200 WAUW-vrouwen van weleer de raadszaal te ‘bezetten’.

Zondag 8 maart viert Vrouwennetwerk ’s-Hertogenbosch het 10-jarig jubileum van Internationale Vrouwendag. Voor veel vrouwen is het een reünie: het is ‘De Dag van de Vrouw’ vooral voor Bossche vrouwen van Marokkaanse, Turkse, Afghaanse en Somalische vrouwen en voor hun Bossche meestal wat oudere vriendinnen van de 3de emancipatiegolf. Het is ook een hele serieuze zaak, want hoe goed vrouwen het tegenwoordig het ook doen als student, docent en ondernemer, voor de politiek lijken ze minder geschikt dan de heren. Of is de politiek niet geschikt voor dames? Hierover gaan we het niet hebben.

Deze week leggen de raadsleden en wethouders van 5 raadsgroeperingen werkbezoeken af bij 5 concrete buurtinitiatieven. De politici ondersteunen de actieve vrijwilligers van De Slinger (Muntel), Het Trefpunt Oost, Noorderpoort Samen Doen, Stichting ‘De IJzeren Vrouwen’ i.o. (Centrum) en ICT Thuis van BBS Zuid en Computerhuis met het vertalen van hun buurtinitiatief naar een motie, raadsvoorstel, vragen voor het vragenrondje en een initiatief voorstel. Voorzitter van de raad is oud fractievoorzitter PvdA Den Bosch Hermie van Ommeren. Zij vormt met maatschappelijk ondernemende vrouwen het 8 Maart College 2015: Wethouder Wijken Fatima Jallal, Wethouder Wonen Jolan van den Hoogen, wethouder Gezond, Barbara van den Heuvel, Wethouder Voedsel Nicole de Koning en Wieke Wijnen wethouder Werk, maken met de raadsgroeperingen het coalitieakkoord: ‘Werken aan een Gezonde Stad 2015-2019.

Wat: Vrouwendag 8 maart 2015.
Waar: Raadszaal, Achter het Stadhuis 5-7, ’s-Hertogenbosch.
Van 10-11 uur Ontvangst en muziek in hal bestuurscentrum.
Van 11-12 uur Vrouwenraad.
Van 12-13 uur Dialoogtafels en verkiezing Wauw-vrouw 2015 met hapjes en muziek.