Door op 22 mei 2013

Wethouder Jeroen Weyers over “vrijwilligers, de kracht van de stad”

“De ‘Kracht van de stad’ is de term die steeds vaker terugkomt. Een term om aan te duiden dat we geloof hebben in bewoners en organisaties, dat zij zelf tot heel veel in staat zijn om hun eigen leven of die van de omgeving vorm te geven. Mooie woorden, maar hoe zien we dat terug in de praktijk? Via vrijwilligersorganisaties op diverse terreinen van zorg en welzijn tot sport, van cultuur tot natuur en milieu. Duizenden inwoners leveren een bijdrage en dat wordt steeds meer verwacht. Als wethouder voor onder andere vrijwilligersbeleid kan ik niet genoeg mijn waardering hiervoor uitspreken en waar mogelijk wil ik ondersteuning bieden.

Een mooi initiatief is de vrijwilligersacademie die ik mocht openen. Galant, Van Neynselgroep en Avans organiseerden samen met tal van andere organisaties 60 workshops voor vrijwilligers op gebied van zorg en welzijn. Om hen te informeren en de deskundigheid te vergroten, een groot succes! Daarnaast ga ik langs bij uiteenlopende vrijwilligersorganisaties, om kennis te maken, te horen waar zij tegen aanlopen èn om mee te helpen om zelf te ervaren wat het werk inhoudt. Zo heb ik onder meer geholpen in de kinderboerderij, gecollecteerd voor het Fonds Gehandicaptensport en ga ik binnenkort koken in de W2.

Maar de ‘Kracht van de stad’ is natuurlijk meer. Het is ook loslaten en vertrouwen geven aan de stad, en dus ook een andere houding vanuit de gemeente. We zijn er nog niet, maar de ontwikkelingen

noodzaken ons wel op deze weg door te gaan. De overheid trekt zich terug, de middelen nemen af, maar ook de samenleving wil meer eigen regie. Het ‘Van Waarde’ debat in onze partij op 1 mei heeft ook allerlei suggesties opgeleverd wat wij als PvdA kunnen doen. Ik zou zeggen: Aan de slag!