BIEBdebat: kun je participeren leren?
In de goed gevulde foyer van de bibliotheek werd vrolijk gestart. De bordjes voor of tegen werden omgedraaid, rood vóór en groen tegen. Dan moet er goed nagedacht worden welke mening er over de ingebrachte stellingen zijn.
Voordat er over de stellingen gedebatteerd werd, kwam Laurens van Voorst met een column over een praktijk situatie, waarin duidelijk naar voren kwam dat participeren ook af te leren is.
Jan v Veldhoven, de debatleider, zette het thema “participeren kun je leren” om in “participeren kun je afleren” waar veel mensen het mee eens konden zijn. Tegengeluid was dat we niet in een klaagcultuur moeten vervallen. Wijzen naar de andere kant kan belemmerend werken. Er zelf achter staan en overtuigen kan in veel gevallen tot creatieve resultaten komen.
Die creatieve ideeën worden in het laatste deel van het debat ook vol enthousiasme getoond.
Eerder kwamen de stellingen, vrijwilligers moeten niet de professionals vervangen en structuur maakt initiatieven kapot. Ook hier weer heel verschillende invalshoeken. Vooral de problematiek moet onderkend worden en wie daar de verantwoordelijkheid voor neemt. Is het iets wat professional en vrijwilliger samen kunnen oppakken. Zijn de regels niet de eng waardoor enthousiasme ingeperkt wordt. Een oproep om ook daar soepeler in te worden en niet meteen structuren op te leggen werd enthousiast onderschreven. Een top/down methode waardoor ook de professional gestimuleerd worden om mee te denken in oplossingen die dicht bij de burger ligt.
De initiatieven die al ontwikkeld zijn worden gepresenteerd, Oosterplas doet, heeft samen met verschillende organisaties rond de Oosterplas al veel initiatieven ontwikkeld zoals onder andere de gunbanen voor werkloze jongeren. Nieuwe activiteiten rond de kinderboerderij en samenwerking met de scholen uit de buurt. Het heeft de samenwerking in de wijk en de gemeenschapszin vergroot. Boschveld is een werkwoord is ook een goed voorbeeld van burgerinitiatieven die als een olievlek over de wijk uitspreid. Verschillende werkateliers hebben nu een functie voor mensen met een kleine beurs. De dienstverlening kan ook de beter gesitueerde helpen wat weer ten goede komt aan andere activiteiten. Een goed initiatief wat veel betekend voor de wijk.
Boschveldboulevard is een goed voorbeeld van initiatieven van bewoners die een verpauperende omgeving een halt toe wil roepen. Goede voorzieningen veilig en schoon geven de wijk een heel ander aanzien. Goede samenwerking met gemeentelijke organisaties en geen strakke regie kan tot veel creatieve oplossingen zorgen.
Een levendig debat met een conclusie geef de burger de ruimte, participeren is dan een natuurlijke houding.
Volgend biebdebat wordt gehouden op 25 april, het onderwerp wordt nog nader bepaald.