Als ik elders in Nederland mezelf voorstel, vertel ik dat ik raadslid ben in de mooiste stad van Nederland.
Wij wonen in een prachtstad met een eeuwenoude binnenstad met historische steegjes, rauwe industriële hotspots op de Tramkade, exposities in het Noord-Brabants Museum en het Design Museum, een Theaterfestival Boulevard en Jazz in Duketown.
Ik zag dit vorige week ook nog voorbij komen in een filmpje met een trompettist; groots wordt dan de Cultuurstad van het Zuiden geïntroduceerd.
De inwoners, de bezoekers én de culturele sector van Den Bosch verdienen het echter dat Cultuurstad van het Zuiden méér is dan een marketingterm. Ik zie dan ook reikhalzend uit naar de plannen met betrekking tot het Vestingsmuseum, de plannen voor de doorontwikkeling van Babel en de Muzerije, de plannen voor de toekomstige Tramkade, de evaluatie van de cultuurfondsen én naar de plannen om de Urban- en jongerencultuur te versterken.
Er moet echt een tandje bij. We lijken achter te blijven bij andere steden zoals Eindhoven, Breda, Tilburg en Nijmegen.
In het bijzonder maken we ons zorgen over de ontwikkeling van de Tramkade. De startinitiatieven die daar tot 2024 de ruimte hebben, zijn inmiddels op de helft van hun termijn. De culturele broedplaats komt wat ons betreft nog te weinig tot stand, er is veel horeca maar nog te weinig cultuur van onderop. Dit terwijl initiatieven als Losjes, Koninkrijk voor Muziek, Cypher HQ, WSC en vele anderen nog altijd vaste voet aan de grond proberen te krijgen.
Verder maken we ons zorgen hoe er wordt omgegaan met een initiatief als de Kaaihal. Als twee zeer ervaren theaterdirecteuren met een cadeau aan de stad komen, zou je zoiets met beide handen meteen aan moeten grijpen. Want:
- Ten eerste is er dan een theaterzaal die groot genoeg is om tijdelijk de gebruikelijke programmering van het Theater aan de Parade doorgang te laten vinden tijdens de vernieuwbouwing.
- Daarnaast ben je dan proactief en met een vooruitziende blik bezig om een landmark in de stad, die de Kop van het Zand is, te ontwikkelen.
- Verder moet je initiatieven van burgers en partners in de stad omarmen. Dat betekent overigens niet dat je er als gemeente geen kritische kanttekeningen bij kan plaatsen en je draai eraan kan geven (ÉN doe dat dan in overleg met de gemeenteraad). Maar ga WÉL het gesprek aan op een constructieve wijze met deze mensen en partners in onze stad.
De PvdA was ook teleurgesteld over het voorstel in de voorjaarsnota mbt de lokale omroep DTV. De facto stond hier een bezuiniging van 60.000 euro per jaar ingeboekt. Deze bezuiniging getuigt wat ons betreft niet van visie en ambitie. Sterker nog wij zijn erg enthousiast over deze lokale omroep én vinden het van belang dat onafhankelijke media in relatie tot onze lokale democratie goed actief kunnen blijven.
Verder vanuit ons de dringende oproep om op een aantal dossiers meer vaart te maken en de agenda van onze raadsvergaderingen hiermee te vullen. Onderwerpen die getuigen van lef, visie en ambitie. Kortom die een antwoord bieden, of zelfs al de vraag beantwoorden alvorens die wordt gesteld, op de uitdagingen waarvoor we als stad staan!
Laat het doek niet vallen in onze Cultuurstad van het Zuiden. Laat de programmering doorgaan, en niet slechts met kleine, bijzondere producties verdeeld over de stad, maar ook met grootse, meeslepende producties, projecten, landmarks, plannen etc.
Laat Den Bosch bruisen en zorg dat ik overal kan blijven vertellen dat ik raadslid ben in de mooiste stad van Nederland.
Kortom: #doesmeer!