Actieplan ‘Banen voor Bosschenaren’
Jongerenvouchers voor werkgevers; een Bosch mobiliteitscentrum; hulp bij het starten van een eigen bedrijf en het belonen van sociaal ondernemerschap. Dat zijn maar enkele van de voorstellen uit het 10-punten-actieplan ‘Banen voor Bosschenaren’. Met het presenteren van dit plan door lijsttrekker Jeroen Weyers trapt de Bossche PvdA de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen op 19 november officieel af. Dit in aanwezigheid van PvdA- prominenten en -leden. Belangstellenden worden van harte uitgenodigd aanwezig te zijn en hun ideeën of wensen te delen. Remi van Hoof van de stichting Jong Actief verzorgt een ‘rap’. De muzikale omlijsting is van de Bossche zanger en entertainer Frank Hoek.
Door de economische crisis is de werkloosheid ook in Den Bosch opgelopen. Iedereen kent wel iemand in zijn familie, straat of vriendenkring die werkloos is geworden. Hoewel het economisch wat beter gaat en Nederland de weg naar boven weer heeft gevonden is de werkloosheid nog steeds veel te hoog. De Partij van de Arbeid legt zich daar niet bij neer. In Europa gaan we uitbuiting en verdringing van banen tegen, in Den Haag maken we een einde aan de doorgeslagen flex en hier in Den Bosch steken we de handen uit de mouwen om zoveel mogelijk Bosschenaren aan een baan of werkervaringsplek te bieden:
1. Oprichten mobiliteitscentrum
Ondanks de hoge werkloosheid zijn er ook in Den Bosch talloze vacatures niet vervuld. We richten een mobiliteitscentrum op waar bedrijven, scholen en gemeenten in plaatsnemen om deze kansen te benutten. We richten ons daarbij op de meest kansrijke sectoren in onze stad: agrofood, ict en dienstverlening/horeca. Door de mobiliteit aan te jagen, behouden we waardevolle krachten voor de arbeidsmarkt en voorkomen we werkloosheid.
2. Een werkpool om recente werkervaring op te doen
We bieden werkzoekenden die al een langere tijd langs de kant staan een werkervaringsplaats aan. Werkgevers met openstaande vacatures worden benaderd. Ook werkgevers die verwachten dat ze over een poosje weer vacatures krijgen of meer werk krijgen worden verzocht om werkervaringsplaatsen beschikbaar te stellen. Het mes snijdt aan twee kanten: werkzoekenden doen werkervaring op en verbreden hun horizon en werkgevers kunnen anticiperen op nieuwe arbeidsmarktontwikkelingen. Een scala aan bestaande instrumenten, zoals proefplaatsingen in de WW (UWV), no-riskpolis, mobiliteitsbonus, scholingsvouchers en plaatsingsfees, kan hiervoor worden ingezet.
3. Hulp bij het starten eigen bedrijf
De crisis biedt ook kansen. Veel werkzoekenden willen graag een eigen bedrijf starten. Alleen weten ze vaak niet goed waar ze moeten beginnen Veel ondernemerstalent blijft hierdoor onbenut. De PvdA wil dat gemeenten mensen actief ondersteunt bij het opstarten van een eigen Bosch bedrijf. Door de bestaande mogelijkheden om een eigen bedrijf te starten vanuit een uitkering te promoten, starterkrediet beschikbaar te stellen, workshops te organiseren en te zorgen dat startende ondernemers worden bijgestaan door een ervaren (ex)ondernemer.
4. Banen door duurzame woningen en het ombouwen van leegstaande kantoorpanden
De PvdA heeft afspraken met de Bossche woningbouwcorporaties om bestaande woningen duurzamer te maken. Het isoleren van huizen levert banen op. Hiervoor maken we gebruik van het landelijke budget uit het Energie-akkoord, maar we creëren ook een duurzaamheidsfonds voor huurders die zelf meer willen doen om de woning duurzamer te maken. Ook maken we afspraken om leegstaande kantoren om te bouwen naar bijvoorbeeld studentenwoningen en seniorenwoningen. Dit is een win-win situatie. Vraag en aanbod komen bij elkaar en het ombouwen van leegstaande kantoren naar woningen levert banen op.
5. We belonen sociaal ondernemerschap
Bedrijven die jongeren en mensen zonder baan een stage- werk- of werkervaringsplek aanbieden krijgen als ze zakendoen met de gemeente Den Bosch korting op de lokale lasten. De succesvolle aanpak dat bedrijven die bij aanbestedingen van nieuwe projecten Bosschenaren aannemen die nu werkloos thuiszitten een streepje voor krijgen zetten we voort.
6. De gemeente Den Bosch geeft het goede voorbeeld
Teveel mensen werken zonder de zekerheid van een vast contract. De gemeente Den Bosch geeft het goede voorbeeld en biedt werkervaringsplekken en stageplaatsen aan waarmee de kansen op een baan gebaat zijn. Daarnaast bieden we na twee tijdelijke contracten een vaste en wordt 5% van de werkplekken ingevuld door mensen met een beperking
7. Een participatietop en banencoach voor jongeren
De Partij van de Arbeid organiseert –conform het succes in Den Haag- op lokaal een participatietop met werkgevers uit de regio. Werkgevers vragen we om als ambassadeur op te treden door 10 jonge werklozen aan een (leer)werkplek en/of stageplek te helpen. Daarnaast stellen we een jongerencoach aan die zich specifiek richt op jongeren met een grote afstand tot de arbeidsmarkt zoals allochtone jongeren en jongeren zonder kwalificatie.
8. Jongerenvouchers voor werkgevers die jongeren aan een baan helpen
Via Jongerenvouchers laten we werkzoekende jongeren in een uitkeringssituatie voor minimaal zes maanden werkervaring op doen. De werkgever ontvangt hiervoor een tegemoetkoming in de salariskosten van € 2.500,-. Zo wordt het aannemen van een werkzoekende jongere aantrekkelijker voor de werkgever, doet de jongere werkervaring op en is tevens uit de uitkeringssituatie. Het Jongerenvouchersysteem heeft onder andere in Leeuwarden goede resultaten laten zien waar we in Den Bosch van kunnen profiteren.
9. Investeren in de stad = banen voor Bosschenaren
De Partij van de Arbeid wil vooruit met Den Bosch. We zijn de meest gastvrijen en een economisch sterke stad doordat we durven te investeren in voorzieningen die onze stad aantrekkelijk maken om een bedrijf te vestigen. Na het spoorgebied is nu het terrein van de Heus en het oude GGZ-terrein rijp voor ontwikkeling. Het is niet stilstand maar ambitie die banen oplevert. Bij ontwikkeling en gunning van nieuwe projecten zetten we als topprioriteit bovenaan dat het kansen biedt voor Bosschenaren zonder baan.
10. Discriminatie op de arbeidsmarkt accepteren we niet
Helaas zien we dat sommige groepen bij gelijke geschiktheid minder kans hebben op een stageplek of baan. Met name Marokkaanse jongeren worden hier aantoonbaar door benadeeld. Samen met RADAR, bedrijven en Marokkaanse organisatie maken we afspraken om werkgevers beter voor te lichten en bij discriminatie maatregelen op te leggen. Zij komen op een zwarte lijst van werkgevers voor de Gemeente zelf.