Door op 5 november 2014

‘Geen knip in taken Wijkzuster’

Al enkele maanden wakkerden ActiZ en V&VN de paniek in de Zorg aan met een artikel in de kranten over een ‘knip in wijkverpleging’. Wij vroegen ons Tweede Kamerlid Agnes Wolbert (PvdA) hoe het zat met die knip. Agnes bracht ons vandaag op de hoogte:

Er is geen sprake van een ‘knip’ op aanbieder- of individueel niveau. De wijkgerichte zorg die de zorgverzekeraar gaat betalen is voor deelname aan het sociale wijkteam en andere wijkgerichte activiteiten. Daarvoor hebben zij in 2015 €40 miljoen voor beschikbaar. De zorgverlening, inclusief het signaleren, indiceren en coördineren, bij de mensen thuis zal straks door elke gecontracteerde zorgaanbieder worden geleverd. Zowel het signaleren als de zorgverlening wordt door de (wijk)verpleegkundige geleverd. De wijkzuster/wijkverpleegkundige stelt vast wat er nodig is. Niet alleen op medisch vlak, zij constateert ook wat er voor overige ondersteuning uit het gemeentelijke domein aan de orde kan zijn. Indien nodig schakelt zij de gemeente in. Deze taken worden integraal geleverd en de zorgverzekeraar koopt deze integrale prestatie in bij de zorgaanbieder

“Aanbieders kunnen alleen een contract krijgen voor de prestatie Wijkgericht werken als zij ook individueel toewijsbare zorg leveren”! Dit is in regelgeving vastgelegd. Dus een zorgaanbieder die de prestatie wijkgericht werken levert, kan declareren indien hij tevens individueel toewijsbare verpleging en verzorging levert en declareert

Nu lijken Zorgverzekeraars er voor te kiezen de prestatie “wijkgericht werken” bij een beperkt aantal aanbieders in te kopen. Dat zou dan inderdaad betekenen dat niet iedere individuele wijkverpleegkundige deelneemt aan het wijkteam. Iedere wijkverpleegkundige kan echter afstemmen met gemeenten, dat gebeurt niet uitsluitend in het sociale wijkteam. De wijkverpleegkundige zal bij de directe zorgverlening breder kijken dan de oorspronkelijke zorgvraag van de cliënt, bijvoorbeeld naar zelfredzaamheid en sociale omgeving. Daarbij hoort ook dat de wijkverpleegkundige gehoor kan geven aan signalen die zij in de dagelijkse praktijk ontvangt. Het behoort tot de professionele autonomie van de wijkverpleegkundige om in te schatten wanneer het inschakelen van het sociale domein noodzakelijk is. Deze taken maken onderdeel uit van de zorgverlening aan de cliënt en behoren daarmee tot de individueel toewijsbare zorg.

De wijkzuster levert zorg aan de cliënt waarin er ruimte is voor signaleren, schakelen naar het gemeentelijke domein en inzet op zelfredzaamheid. Ook zorg gerelateerde preventie behoort tot de werkzaamheden van de wijkverpleegkundige. Dat richt zich op individuen met een ziekte of een of meerdere gezondheidsproblemen. Deze preventie heeft tot doel het individu te ondersteunen bij zelfredzaamheid, ziektelast te reduceren en erger te voorkomen. Er wordt geen knip gemaakt tussen de indicatiestelling en de zorgverlening.

Hartelijke groeten, Inke Katoen